Eurodeputatul Norica Nicolai acuză Guvernul Ponta că și-a bătut joc de votul dat la referendum de 7,5 milioane de cetățeni. Reacția candidatei PNL la europarlamentare vine după ce Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit numărul persoanelor cu drept de vot, care depășește 18 milioane. Mirel Palada a declarat că Norica Nicolai se simte "datoare" și a explicat de unde apare diferența dintre lista INS și cea a AEP.
"Ce Guvern e ăla care nu ştie numărul populaţiei pe care o guvernează, căreia i se adresează prin politici? Una este să te adresezi în politici la 18 milioane de majori, la 4 milioane sau 5 milioane de minori. Nu îi interesează. Doar o cifră rezonabilă care să le poată permite intervenţii în procesul de votare, în buna tradiţie a multor alegeri de până acum, ceea ce nu este corect", a afirmat Norica Nicolai în cadrul unei conferinţe de presă.
Candidata PNL a făcut un apel către premierul Victor Ponta pentru a revizui de urgență lista electorală și să lămurească situația celor cu dublă cetățenie, care ar fi votat și la alegerile recente din Ungaria.
"Eu sper - şi din punctul de vedere al PNL lucrul acesta se va întâmpla - că vom avea, în final, în România, o altfel de politică. Nu aia făcută cu carnea de pui, nu aia făcută cu bani, nu aia făcută cu găleţi, nu aia făcută cu presiuni din partea unor lideri politici aflaţi la putere pentru a chema oamenii la vot, ci una care să se adreseze cetăţenilor', a subliniat Norica Nicolai.
Cum se explică diferența dintre numărul de votanți stabiliți de către INS și AEP
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, sociologul Mirel Palada, a declarat, pentru DC News, că "se face des confuzia între populația rezidentă și populația totală. INS-ul are cifra de persoane cu drept de vot rezidente în România, care locuiesc aici". El a precizat că un număr însemnat de persoane din străinătate, care nu apar în cadrul populației rezidente, au în continuare drept de vot.
Norica Nicolai, "datoare, nevoită"
Liberalul Crin Antonescu a declarat că-și va da demisia dacă partidul pe care-l prezidează, PNL, nu va obține 20% la europarlamentare. Va influența numărul de votanți procentul pe care-l va obține PNL în sens negativ? Sociologul Mirel Palada a declarat că "volumul total al celor care votează influențează în mai mică măsură structura comportamentului de vot". A adăugat că persoanele din străinătate, care fac diferența, "au un comportament de vot foarte redus. Votează undeva în jur de maximum 200.000".
Despre declarația Noricăi Nicolai, Mirel Palada a spus că apare în contextul lansării campaniei electorale și "evident că se simte datoare, nevoită, să vină cu declarații exuberante".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu