Nicolas Sarkozy: Includerea Greciei în Zona euro a fost o greşeală

grecia euro
grecia euro

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat joi, într-un interviu, că a fost greşeală includerea Greciei în Zona euro în 2001, pentru că a avut la bază date economice false, iar ţara nu era pregătită, relatează BBC News.

grecia euroSarkozy a dat, însă, asigurări, că Atena poate fi salvată, datorită acordului la care au ajuns în noaptea de miercuri spre joi liderii UE şi care a permis evitarea unei catastrofe. „Dacă Grecia ar fi intrat în incapacitate de plată, s-ar fi declanşat un efect de domino care ar fi afectat întreaga lume“, a adăugat el.

Ministrul grec de Externe: Nu Grecia a fost sursa crizei

În replică, ministrul elen de externe, Stavros Lambrinidis, a declarat că Atena nu a fost sursa crizei şi că nicio ţară nu ar trebui să fie ţap ispăşitor. „Grecia este în mijlocul furtunii, dar nu este sursa problemelor legate de datoria şi deficitele europene“, a subliniat el.

„Vedem cazurile Portugaliei, Irlandei, Spaniei şi Italiei. Aşa că nu este de ajutor să transformi în ţap ispăşitor o anumită ţară, când te confrunţi cu o problemă europeană“, a adăugat oficialul.

Declaraţiile intervin după ce liderii din Zona euro au ajuns la un acord în trei puncte, descris drept vital pentru a rezolva criza deficitelor din regiune şi care pare să fi fost primit bine de pieţe şi investitori.

În cadrul acordului, băncile au convenit să şteargă 50% din datoria elenă, ceea ce elimină un obstacol major din calea eforturilor europene de rezolvare a problemelor. Această reducere importantă va duce la o scădere a datoriei elene la 120% din PIB până în 2020, o cifră enormă, dar mai uşor de susţinut pentru o economie aflată în recesiune, în urma măsurilor de austeritate.

Citeşte şi:

Decizii cruciale pentru viitorul Europei la summitul de la Bruxelles

Analiză economică: Franţa următoarea mare perdantă a crizei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel