Eugen Nicolicea este unul din deputații PSD care au semnat proiectul ”Legea recunoștinței între generații”. Pentru DCNews, Eugen Nicolicea a dat mai multe explicații cu privire la acest proiect și-i dă și o replică liderului PNL Dan Vîlceanu.
”Pentru orice român cinstit și corect, este normal să-ți întreții părinții dacă ei se află în imposibilitatea de a se întreține singurii. Legea nu vorbește despre darea unor bani la toți părinții, ci la aceia care se află în dificultate. Este firesc acest lucru, iar abandonarea lor e un lucru reprobabil. Pentru indivizi de teapa lui Vîlceanu, a-ți abandona părintele infirm, să-l lași fără niciun mijloc de întreținere, i se pare un lucru firesc, e treaba lui și părinților lui să aprecieze de ce e în stare copilul lor pe nume Vîlceanu.” este replica lui Eugen Nicolicea, pentru liberalul Dan Vîlceanu.
În continuare, deputatul PSD declară, cu privire la proiectul de lege pentru recunoștința între generații: ”Ceea ce înainte era o obligație morală și sancțiunea morală asupra celui care-și abandona părinții, bunicii defavorizați și-i lăsa să sufere, eventual să și moară, era grav în societate. Mai nou, acest fenomen a luat o amploare îngrijorătoare și dacă regulile morale nu mai pot să impună o astfel de reglementare, ea trebuie să fie reglementată prin lege. De altfel, abandonul de familie este prevăzut și-n prezent în articolul 378: săvârșirea de către persoana care are obligația de întreținere față de cel îndreptățit la întreținere a uneia dintre următoarele fapte: părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale este infracțiune. Pentru dl Vîlceanu, e un lucru firesc. Neîndeplinerea, cu rea credință, a obligației de întreținere prevăzută de lege, adică îl lași fără întreținere, suferind. Pentru dl Vîlceanu este firesc. Neplata, cu rea-credință, timp de trei luni a pensiei de întreținere stabilite, atenție, pe cale judecătorească. Pentru dl Vîlceanu este firesc să nu fie pedepsit acest lucru.”
Eugen Nicolicea a subliniat că legea stabilește relațiile între rude, pe linie directă. Și în cazul în care un copil rămâne orfan, se prevede obligația ca bunicii să-l întrețină.
”Este nevoie de această lege pentru că fenomenul de abandon de familie a căpătat amploare și se stabilesc niște obligații prin care se specifică foarte clar cine și ce obligație are. Încălcarea acestor obligații era reglementată și până acum, doar că nu erau reglementate obligațiile.” a mai afirmat Eugen Nicolicea.
Pensia de întreținere este de o cincime din veniturile persoanei care o plătește, adică 20% din venituri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News