Eugen Nicolicea, deputat PSD și membru în Comisia specială pentru modificarea legilor justiției, spune că situația nu este atât de negativă cum a fost prezentată,legat de raportul GRECO, iar îndeplinirea recomandărilor e o chestiune statistică, fapt ce poate păstra Secția de anchetă a magistraților.
"În spațiul public au existat comentarii amestecate despre trei rapoarte GRECO. Primul - Raportul GRECO privind conformitatea cu cele 13 recomandări anterioare, în care compară anul trecut cu anul acesta. Raportul GRECO ad-hoc, care ne privește pe noi, că se referă la legile justiției – 5 recomandări. Și mai este raportul în ansamblu, care se referă la toate țările. S-a făcut un amestec.
Cel cu 13 recomandări, anul trecut am avut două îndeplinite, anul acesta patru. Eu am fost acolo și am și susținut progresele. Din șapte neîndeplinite, au rămas șase, una a devenit îndeplinită parțial. Una e doar parțial îndeplinită pentru că este îndeplinită doar de Camera Deputaților. Pe total, în acest raport avem 7 recomandări îndeplinite total sau partial și 6 neîndeplinite. Față de cum eram înainte e un pas înainte, ca sa nu spun un progres", a declarat Eugen Nicolicea, pentru Mediafax.
"Îndeplinirea recomandărilor din raportul GRECO ad-hoc legat de legile justiției. Anul trecut am avut 5 recomandări, cu aceleași critici, anul acesta avem una îndeplinită, am rămas cu patru. Criticile sunt aceleași. Deci patru recomandări sunt mai puține decât 5, deși nu este mulțumitor, situația este mai bună decât cea de anul trecut", a mai spus Nicolicea.
Cel de-a treilea raport, care vizează toate statele: "E interesant dacă vedeți graficele că România nu stă chiar așa de rău. Țările mai mici și mai ascultătoare sunt cele cu mai mari realizări: Finlanda, Albania, Estonia, Țările mai puternice au mai puține îndeplinite. (...) Acest raport nu cuprinde realizările din luna iunie. Față de raportul general o să stăm și mai bine".
"Deși s-a cerut să nu se înființeze, s-a înființat, evident că spune să desființeze. Dacă mă întrebați înainte de raport, traduceam din start ce se întâmplă. Cu privire la recomandări, se lucrează statistic, dacă 75% sunt îndepinite, e stare bună. Dacă nu ai îndeplinit-o pe cea cu Secția, ai îndeplinit alte trei, ai 75%, deci stare bună. Uitați-vă la Germania că au, legat de independența judecătorilor, 60% neîndeplinit, în timp ce România nu are neîndeplinite, ci parțial indeplinite. Recomandarea (n.r.: legată de desființarea Secției) s-ar referi la independența judecătorilor. Întotdeauna trebuie sa fie o chestiune care să arate că este dezastru, ca să avem o știre. Nu stăm extraordinar de bine, dar nu stăm nici rău", a mai spus Nicolicea, pentru MEDIAFAX.
România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu