„Colegii mei (jurişti, n.r.) vor veni cu o propunere de modificare a Codului penal, în care o să introducă această sancţiune complementară. (...). Ei au studiat deciziile Curţii Constituţionale, practica CEDO, au văzut care este limita între interesul public de a nu avea persoane cu moralitate îndoielnică în funcţia publică şi dreptul individual de a fi ales. Soluţia găsită de ei şi pe care o vor înainta ca proiect de lege este ca pentru mult mai multe dintre infracţiunile prevăzute de Codul penal, în afară de sancţiunea penală prevăzută de cod să existe o sancţiune complementară, pe care judecătorul să o pronunţe şi care să-i interzică accesul la funcţia publică un număr de ani în funcţie de infracţiune”, a spus Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
În momentul de faţă sunt doar şapte astfel de infracţini pentru care se aplică obligatoriu sancţiunea complementară menţionată, pentru altele 70 ea este opţională, iar pentru restul infracţiunilor nu este prevăzută deloc, a mai spus Dan.
[citeste si]
Liderul USR a precizat că legea nu poate acţiona retroactiv şi că „este în paralel pentru parlamentari şi aleşii locali şi va intra în vigoare de la următoarea rundă de alegeri”.
Proiectul este în faza de a fi depus la parlament în numele USR.
Nicuşor Dan a mai declarat că observaţia sa generală este că întreaga politică economică a actualului guvern nu este sustenabilă.
„Dacă ne uităm la venituri, cheltuieli, deficit este ceva ce nu se leagă”, a spus Dan.
El crede că salariile de până acum, faţă de responsabilitatea pe care oamenii o au, erau „nerezonabil de mici” şi este permanent o presiune a primarilor care sunt nemulţumiţi de faptul că „au în subordine, în special pe compartimentele de fonduri europene, oameni care câştigă mai mult decât ei, în timp ce responsabilitatea pentru orice act semnat în primărie este a primarului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News