Nicușor Dan vrea două referendumuri deodată, împreună cu alegerile parlamentare. Ce-i va întreba pe bucureșteni

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan, primarul reales al Capitalei, a declarat că are de gând să facă două referendumuri, în același timp, odată cu alegerile parlamentare de anul acesta, care vor avea loc în decembrie.

"Sunt nişte probleme pe care Bucureştiul le are în raport cu autorităţile centrale - una este împărţirea banilor, una este urbanismul, una spaţiile verzi urbane. Şi am considerat, acum, că am un mandat de la bucureşteni, că cel mai bun moment şi cel mai onest din partea mea, primar la al doilea mandat, este să tranşez aceste chestiuni în seara în care am cea mai mare vizibilitatea - seara în care am câştigat alegerile pentru al doilea mandat.

"Este o oportunitate pentru mine"

Bucureştiul are un mare deficit de dezvoltare din faptul că din bugetul său mare un procent important se duce spre sectoare şi atunci Primăria Capitalei nu poate să facă investiţii majore în infrastructura de transport, de spitale, educaţionala pentru a face din Bucureşti un mare centru academic. Şi putem să dăm multe alte exemple. Asta este problema banilor.

Şi problema de urbanism este că primarul general răspunde de trafic, dar autorizaţiile le dau primarii de sector şi nu există nici controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii, nici al prefectului, aşa cum ar trebui să fie. Acestea sunt cele două probleme mari care ţin de codul urbanismului, şi de Codul fiscal, şi de Legea bugetului naţional.

Pe de altă parte, avem problema spaţiilor verzi şi lunga dezbatere pe care am avut-o şi pe codul urbanismului, şi pe legea spaţiilor verzi urbane. În dezbaterile acestor legi, am văzut poziţii în Parlament care sunt departe de interesul public şi, atunci, evident că este o oportunitate pentru mine, preocupat de aceste chestiuni şi considerând că ele sunt importante pentru bucureşteni, să le aduc în dezbatere acum înainte de aceste alegeri", a spus Nicușor Dan la Digi 24.

"Trebuie, mai întâi, să am acordul consiliului"

"Ca să fim foarte clari... Din punct de vedere tehnic, chestiunile sunt aşa... Nu primarul convoacă referendumul, ci Consiliul General, la propunerea primarului general - trebuie, mai întâi, să am acordul consiliului pe această chestiune. Apoi, ca să fie foarte clar, referendumul local nu obligă Parlamentul, dar, dacă trece, este un instrument important de presiune către Parlament.

Al doilea referendum este foarte simplu: "Doriţi ca primarul general să emită toate autorizaţiile de construire în oraş?". Aici este simplu. Pe chestiunea de împărţire a banilor, sunt mai multe variante şi nu vreau să avansez în propunerea lor înainte să am discuţia cu Consiliul General, dar în esenţă este vorba ca Primăria Capitalei să aibă mai mulţi bani.

Eu mi-aş dori să fie simultan (n.r. cele două referendumuri), pentru că referendumul înseamnă o logistică şi costuri, şi mi-aş dori să fie simultan cu alegerile parlamentare. Referendumul înseamnă vot - vot înseamnă cabine de vot, secţii de voit, Biroul electoral şi atunci este absurd ca această chestiunea să nu fie lipită de nişte chestiuni care se fac deja", a explicat primarul general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel