Europarlamentarul verde, Nicu Ștefănuță, a analizat șansele lui Klaus Iohannis de a prelua un portofoliu de comisar european, după ce aventura președintelui pentru șefia NATO sau o altă funcție mai importantă în UE nu a oferit rezultatul scontat.
„Este efectiv iarmaroc în perioada asta. Lumea negociază, se poziționează, pentru că oricum trebuie luate la pachet toate funcțiile. Nu poți spune că un partid ia Comisia Europeană și după aceea mai vedem. Trebuie negociat tot ce ține de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European”, a descris Nicu Ștefănuță atmosfera din PE, după alegerile din urmă cu o săptămână și jumătate.
Întrebat dacă ar avea o șansă și președintele României, Klaus Iohannis, măcar la o funcție de comisar european, europarlamentarul verde a răspuns:
„Da, deși nu știu cât de important ar fi acel portofoliu de comisar. Cred că ar avea șanse bune pe orice portofoliu care ar ține de apărare, relații internaționale sau securitate”.
Alexandru Negrici: „În ce măsură ar fi șanse ca premierul Ciolacu să desemneze un alt candidat pentru funcția de comisar, în afară de Klaus Iohannis?”
Nicu Ștefănuță: „Nu știu asta, pentru că ține de Guvern. Dar e o situație un pic ciudată, pentru că, de obicei, Guvernul face propunerea și președintele o apără la Consiliu. Deci e un pic neobișnuit, pentru că aici chiar președintele ar putea fi propunerea. Uite, îți amintesc, de exemplu, situația cu Băsescu, atunci când trebuia să apere propunerea lui Ponta, Rovana Plumb, care a fost respinsă.
Deci nu știu cum se va juca actul acesta. De aceea zic eu că președintele ar avea o șansă bună cu un portofoliu pe Externe. Acolo, meritele îi sunt cunoscute. Cred că dacă a negociat cu Ciolacu, înțelegerea se va respecta.”
Reamintim că prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că desemnarea comisarului european este responsabilitatea premierului, menționând că va avea o discuție pe această temă și cu președintele Klaus Iohannis.
„În primul rând, atributul desemnării comisarului european este al prim-ministrului. Este o discuție și în coaliție și voi avea o discuție și cu președintele României, care este, de fapt, reprezentantul României la Consiliul European. Negocierile în ceea ce privește comisarul deja sunt începute de șase luni și cu mai mulți lideri europeni, am avut ieri discuții telefonice. Lucrurile sunt într-o direcție corectă și mai ales instituțională,” a declarat Ciolacu.
La începutul săptămânii, prim-ministrul a subliniat că numele persoanei desemnate comisar din partea României depinde de portofoliul oferit de viitorul președinte al Comisiei Europene.
„Am insistat foarte mult pe Economie și Piață Internă. Cred că în România, tot ce se întâmplă acum este despre economie, și cred că cel mai bun portofoliu pentru România este Economie și Piață Internă,” a adăugat Ciolacu.
Întrebat dacă portofoliul Apărării în viitoarea Comisie Europeană nu ar fi mai de interes pentru România în contextul războiului de la granițe, Ciolacu a răspuns: „Ne-ar avantaja în ce sens, că nu înseamnă că comisarul pe Apărare gestionează trupele? Ele sunt gestionate în NATO.”
Marcel Ciolacu a subliniat astfel importanța unui portofoliu economic pentru România, considerând că acesta ar aduce beneficii majore în contextul actual al țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News