Nicu Ștefănuță devine candidatul Verzilor pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a fost ales miercuri candidatul Grupului Verzilor pentru funcția de Vicepreședinte al Parlamentului European. Într-o competiție strânsă, Ștefănuță a obținut 27 de voturi, depășindu-i pe europarlamentarul german Damian Boeselager, care a obținut 25 de voturi, și pe finlandezul Ville Niinistö, cu 9 voturi.

Într-o declarație oficială, Nicu Ștefănuță a subliniat importanța întăririi rolului Parlamentului European: „Parlamentul European trebuie să fie mai puternic și mai vizibil. Intenționez să continui lupta privind transparența bugetelor, etică, integritate și punerea în aplicare a rezoluțiilor Parlamentului.” El a evidențiat, de asemenea, provocările majore ale mandatului său, incluzând criza socială și piața imobiliară, schimbările climatice și amenințările geopolitice crescânde.

„Cred că mandatul actual va fi cel mai dur mandat al acestei generații, iar reprezentarea noastră ar trebui să fie verde, socială, progresistă. Criza socială, cum ar fi piața imobiliară care nu permite niciunui tânăr să dețină sau să închirieze în mod rezonabil o locuință, este un pericol și poate rupe societatea europeană în două: cei care au și cei care nu au. Schimbările climatice se accelerează și privim cu supărare cum politicile de mediu sunt puse sub semnul întrebării. Războiul a revenit pe agenda politică europeană, iar pericolul se apropie tot mai mult, nu doar în Ucraina sau Gaza. Acestea sunt preocupările oamenilor. Mi-am asumat această luptă, lupta oamenilor pe străzile României. Nu mi-e frică să o duc mai departe în conducerea Parlamentului European,” a declarat Ștefănuță.

Împreună cu președintele Parlamentului European, vicepreședinții și chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituției. În timp ce președintele supraveghează munca Parlamentului și îl reprezintă în toate aspectele juridice și în relațiile externe, anumite atribuții pot fi delegate către vicepreședinți. Aceștia, în număr de 14, îl pot înlocui pe președinte și în prezidarea sesiunilor plenare. Mandatul președintelui și vicepreședinților este de doi ani și jumătate.

Nicu Ștefănuță a făcut un apel la unitatea europarlamentarilor români înainte de votul pentru vicepreședinți, care va avea loc săptămâna viitoare în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, după alegerea președintelui Parlamentului. „Fac apel la unitatea europarlamentarilor români la votul din plen de săptămâna viitoare. Este important să ne sprijinim unii pe alții, cu înțelegerea faptului că rolurile noastre importante în Parlamentul European ajută țara noastră,” a încheiat Ștefănuță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel