Nicu Ștefănuță va susține un partid nou la alegerile parlamentare. Cine se află în fruntea formațiunii SENS și ce program politic propune

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, singurul independent român care a reușit să ajungă eurodeputat, în urma alegerilor din iunie, a anunțat că va sprijini Partidul SENS la viitoarele alegeri parlamentare. După ce a candidat ca independent cu sprijinul a o mie de voluntari, Ștefănuță a decis că pentru a aduce o schimbare reală în România este necesară o mobilizare mult mai amplă, alături de o mișcare politică nouă și progresistă.

„Dacă nu vrem să fim nevoiți să alegem între conservatori și foarte conservatori, România are nevoie repede de o mișcare progresistă, adevărată, care să facă diferența”, a declarat Ștefănuță.

Partidul SENS promite să transforme viziunea progresistă a lui Ștefănuță într-o agendă politică concretă. În fruntea partidului se află Andrei Macsut, cercetător și activist politic, care împărtășește aceleași idealuri de justiție socială și ecologică.

Ce program politic propune SENS

Locuințe sociale: Planuri ambițioase de construcție de locuințe accesibile pentru tineri, dar și pentru alte categorii vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, victimele violenței domestice sau familiile monoparentale.

Sănătate mintală accesibilă: Decontarea unui număr minim de 30 de ședințe de terapie pentru cei care au nevoie de suport psihologic, recunoscând importanța sănătății mintale la egalitate cu cea fizică.

Transport public gratuit: Modernizarea infrastructurii feroviare și extinderea rețelelor de transport public, cu obiectivul ambițios de a crea 10 linii de tren de mare viteză până în 2045.

Drepturi egale pentru femei și comunitatea LGBTQIA+: Legi mai stricte împotriva violenței domestice și a agresiunii sexuale, precum și recunoașterea parteneriatelor civile între persoane de același sex, ca parte a angajamentului partidului de a combate discriminarea sub toate formele ei.

FOTO: Site-ul SENS

„Manifestul Generația Egalitate”

Un element central al platformei SENS este „Manifestul Generația Egalitate”, care își propune să construiască o Românie în care dreptatea socială, protecția mediului și egalitatea să fie valori fundamentale. În cadrul acestui manifest, Ștefănuță și Macsut promovează o societate în care oamenii și natura coexistă armonios, iar crizele ecologice și sociale sunt prioritizate.

„Victoria noastră din 9 iunie a demonstrat clar că românii aspiră la o societate armonioasa, verde și progresistă. O societate în care echilibrul dintre oameni și natură nu este doar un ideal, ci o realitate concretă”, se arată pe site-ul oficial al partidului.

Mișcarea pare să se profileze ca fiind de centru-stânga, propunându-și să depășească barierele impuse de politicile neoliberale și conservatoare, care, potrivit formațiunii, au perpetuat inegalitățile sociale și au agravat problemele economice din România. SENS susține că respinge categoric extremismul de dreapta și politicile care discriminează sau exclud segmente importante ale populației, subliniind că lupta împotriva discursului instigator la ură este una dintre prioritățile noului partid.

Prima mișcare verde din România care a produs rezultate electorale

Pe lângă susținerea tinerilor și a minorităților, programul SENS pune un accent deosebit pe sustenabilitate. De la facturi de energie mai mici prin investiții în energie verde, la crearea unui spațiu verde minim de 30 de metri pătrați per cetățean, partidul își propune să integreze soluții sustenabile în toate politicile sale.

Educația este un alt pilon esențial al programului politic al SENS, care promite alocarea a 6% din bugetul național pentru acest domeniu vital. În plus, măsurile propuse pentru prevenirea schimbărilor climatice includ inițiative de adaptare la noile realități climatice și investiții în energie regenerabilă.

Partidul SENS și Nicu Ștefănuță mizează pe mobilizarea cetățenilor pentru a aduna semnăturile necesare înscrierii în cursa electorală. Ștefănuță a subliniat că această mișcare politică nu poate reuși fără implicarea directă a comunității, îndemnând tinerii să se alăture campaniei și să devină parte activă a schimbării.

„În 9 iunie am trimis la Bruxelles un progresist din România. În decembrie aducem tinerii în Parlamentul din București. Implică-te, ajută și tu SENS cu cele 100.000 de semnături și hai să contăm politic în România!”, a adăugat Ștefănuță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel