Niculae Bădălău a fost reţinut pentru 24 de ore.
Niculae Bădălău a ajuns la DNA, duminică seară.
UPDATE 1: După două ore de audieri, Niculae Bădălău a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Măsura vine după ce Bădălău a fost audiat la DNA, într-un dosar de corupţie.
Niculae Bădălău este în prezent vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi.
UPDATE 2: Primul mesaj oficial de la DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:
BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată,
- trafic de influență,
Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind ”Înființare rețeade alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă. În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, înconformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă aprocesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scopcrearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu massmedia, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.197/2019”, a transmis, duminică seară, DNA.
Citește și...
DNA: Raportul MCV confirmă parcursul şi eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt
România a înregistrat progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în special rezultate pozitive obţinute în materie de eficacitate a investigării şi a sancţionării corupţiei la nivel înalt, susține DNA.
Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, raportul MCV recunoaşte rolul activ al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în atingerea uneia dintre condiţiile trasate prin MCV şi anume Măsura 3 - Combaterea eficientă a corupţiei la nivel înalt.
„Raportul confirmă parcursul constant profesionist şi eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. În pofida unor provocări legate de cadrul instituţional şi legislativ, în ultimii ani, DNA a obţinut rezultate concrete: mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată, mai multe persoane cu funcţii publice înalte deferite justiţiei, mai multe condamnări obţinute, mai puţine achitări şi mai multe sesizări înregistrate - un semn de recâştigare a încrederii cetăţenilor. Procurorul şef Crin Bologa, alături de conducerea instituţiei, îşi exprimă aprecierea faţă de eforturile depuse de procurorii anticorupţie şi de celelalte categorii de personal ale DNA în obţinerea de rezultate concludente şi incontestabile în lupta împotriva corupţiei", mai declară DNA.
DNA îi asigură pe cetăţeni că rămâne o instituţie puternică şi pe deplin angajată în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi că va continua munca în mod susţinut şi eficient, cu respectarea standardelor de profesionalism şi cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu