Tribunalul Constanţa a publicat, miercuri, decizia de condamnare, pe fond, a fostului preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la patru ani de închisoare cu executare şi plata, către instituţia pe care a condus-o, a unor despăgubiri civile de 1.082.031,62 lei, la care se adaugă peste 26.000 de lei cheltuieli judiciare.
Conform sursei citate, în ordonanţa de punerea în mişcare a acţiunii penale, se arată că în 2011, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de transfrontalieră Constanţa - Dobrici (Bulgaria). Anchetatorii au reţinut că pe 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu (N.C.) a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, contractul de achiziţie publică pentru 'Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat', 'Servicii de transport ocazional' şi 'Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterului', prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă de operare gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă).
Potrivit rechizitoriului, pe 01 iulie 2013, N.C. ar fi pus elicopterul, achiziţionat din fonduri publice, la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă, prin care a fost achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei şi destinaţia aparatului de zbor. 'Pe aceasta cale, inculpatul a angajat, a lichidat, a ordonanţat şi a plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013-30.10.2014, din fonduri publice ale Judeţului Constanţa, 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului', mai arată procurorii.
Astfel, în baza anchetei penale, Tribunalul Constanţa a decis respingerea cererii de repunere a cauzei pe rol, pentru că instanţa să se pronunţe asupra cererii de schimbare a încadrării juridice, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, din dată de 16.04.2019. De asemenea, instanţa a respins cererea de schimbare a încadrării juridice, pusă în discuţie din oficiu, din infracţiunea de abuz în serviciu în două infracţiuni prevăzute de art. 13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal, pentru perioada 5.07.2013-10.08.2014 şi art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal pentru perioada 11.08.2014-30.10.2014 cu aplicarea art. 38 C.penal.
'În baza art. 132 din Legea nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea infracţiunilor de corupţie rap. la art. 297 alin.1 C. penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C. penal. condamnă pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, deţinut în Penitenciarul Poartă Albă, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, la pedeapsa de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupă o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durata de cinci ani. Pedeapsa principala se va execută în detenţie', se arată în minută.
De asemenea, instanţa admite acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa, în contradictoriu cu inculpatul N. C. şi-l obligă pe acesta la plata către părţile civile a sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile, astfel că a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului, până la concurenţa sumei reţinută prin drept prejudiciu, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News