Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că a semnat un acord cu familia Constanda pentru a plăti eșalonat, în următoarele 50 de luni, datoria de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are.
„În numele Primăriei Capitalei, am semnat un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, conform deciziei judecătorești definitive din anii trecuți. Acordul prevede eșalonarea sumei datorate pe o perioadă de 50 de luni, cu plăți lunare până la stingerea întregii datorii”, anunță Nicușor Dan.
El precizează că este foarte importantă este prevederea conform căreia conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate sub nicio formă pe perioada derulării acordului.
„Acesta este punctul final al negocierilor purtate de mai bine de un an de zile, în care un rol important l-a avut și Comisia Constanda din primărie, cea care a avut mai multe întâlniri dedicate găsirii de soluții la această problemă (atât întâlniri interne, cât și cu familia ori avocații familiei Constanda). Subliniez, de asemenea, că aceasta este ultima eșalonare de datorii dintr-un șir de eșalonări pe care am fost obligat să le fac de la preluarea mandatului, pentru a repune pe picioare PMB din punct de vedere financiar și pentru a-i reface credibilitatea pe piața financiar-bancară.”
„Reamintesc aici că am avut negocieri în urma cărora am reușit să eșalonăm mai multe datorii lăsate de administrația Firea și menționez aici doar patru dintre ele: datoria STB către ANAF, datoria municipalității pentru autobuzele Otokar cumpărate și neplătite, datoria pentru stațiile de autobuz, datoria pentru iluminatul de sărbători 2020-2021 (antamat și acesta în perioada Firea)”, conchide edilul, scrie Mediafax.
Primăria General a Capitalei a avut, la începutul lunii trecute, conturile blocate, urmare a unei sentințe într-un dosar cu omul de afaceri Costică Constanda.
'Conturile Primăriei au fost deblocate. Judecătoria Sector 5 a dispus suspendarea provizorie a executării silite în dosarul iniţiat de omul de afaceri Costică Constanda', a scris primarul Capitalei, la sfârșitul lunii mai, pe pagina sa de Facebook.
Conform edilului general, 'Primăria Municipiului Bucureşti va continua negocierile cu familia Constanda, pentru soluţionarea situaţiei'.
'Începând de mâine, Primăria Capitalei poate face plăţi în contul proiectelor de investiţii aflate în derulare', precizează primarul Nicuşor Dan.
Primarul general anunţa la începutul săptămânii că propune darea în plată a unor terenuri ale municipalităţii pentru a fi stinsă datoria faţă de familia Constanda. El preciza că pentru concretizarea acestui demers este necesar votul a două treimi din Consiliul General al Capitalei.
Amintim faptul că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, propune darea în plată a unor terenuri ale municipalităţii pentru a fi stinsă datoria faţă de familia Constanda.
Edilul general a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru darea în plată a acestor terenuri este necesar votul a două treimi din Consiliul General al Capitalei.
"Au fost două sau trei discuţii săptămâna trecută (cu familia Constanda). Ce se întâmplă în acest moment este că una dintre posibilităţi este darea în plată a unor terenuri, bineînţeles cu acceptul a două treimi din Consiliul General, terenuri pe care Municipiul Bucureşti le are în proprietate privată. Facem evaluarea cu evaluatorii cu care suntem în contract pentru aceste terenuri, urmând ca, după ce evaluarea este făcută, adică mâine sau poimâine, să avem o discuţie", a precizat Nicuşor Dan.
Din cauza datoriei de 125 de milioane de euro către omul de afaceri Costică Constanda, Primăria Capitalei are conturile blocate şi nu poate face plăţi pentru investiţii precum Prelungirea Ghencea sau Doamna Ghica. Conturile PMB au fost blocate în urmă cu două săptămâni. Ele mai fuseseră blocate pentru o perioadă de nouă luni, tot din cauza acestor datorii, începând din august 2020.
"Ideal ar fi ca noi să avem banii aceştia în cont şi să îi dăm şi să scăpăm unii de alţii. Nu avem 125 de milioane de euro în momentul acesta şi atunci nu există decât două variante. O variantă de eşalonare care să fie convenită sau o variantă de eşalonare după ce o parte din datorie este stinsă de nişte dări în plată. Numai că dările în plată depind de voturile a două treimi din Consiliul General", a explicat Nicuşor Dan. Vezi știrea inițială aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu