Nicușor Dan, apărătorul monumentelor sau demolator? Studiu de fezabilitate pentru demolarea unei clădiri a Spitalului Gomoiu

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Două informații apărute zilele acestea în spațiul public merită toată atenția pentru că reflectă modul lipsit de profesionalism în care Primăria Capitalei abordează problema spitalelor pe care le gestionează și, până la urmă, dezinteresul față de sănătatea populației.

Prima știre este despre vechea clădire a Spitalului Gomoiu, care intrase într-un proces de demolare pentru a face loc unui spital de pediatrie oncologică. Demolarea a fost sistată însă brusc de primarul Nicușor Dan, care a cerut în schimb un studiu istoric pentru a verifica dacă nu cumva clădirea în cauză nu este una de patrimoniu, care deci ar trebui protejată și nu dărâmată.

Gestul primarului vine însă foarte târziu, când au fost angrenate deja resurse pentru demolare și s-a făcut studiul de fezabilitate pentru noul spital.  Primarul ar fi putut solicita un studiu istoric de cum a fost ales primar, dacă ne uităm că o cerere de clasare a imobilului stă pe masa primăriei din 2019. O scrisoare deschisă în acest sens i-a fost trimisă personal, așa cum a declarat pentru Hotnews Ruxandra Nemțeanu, doctor arhitect și expert în monumente istorice, care a subliniat valoarea arhitrecturală a clădirii: ”Spitalul şi policlinica de copii au fost proiectate de arhitectul Gheorghe Simotta, în anul 1926, în stil neoromânesc şi ridicate de antreprenorul italian Guido Peternelli. Întregul cartier a fost sub semnul ocrotitor al Reginei mamă Elena, motiv pentru care spitalul a primit denumirea Sf. Elena. Printre numeroșii proprietari și locuitori ai vilelor ridicate în Parcul Călărași se regăsea şi doctorul Victor Gomoiu”.

În 2019, Institutul Național al Patrimoniului a depus o cerere de clasare a imobilului la Direcția pentru Cultură a municipiului București, rămasă fără răspuns.

Ruxandra Nemțeanu a trimis trimis și o scrisoare deschisă primarului general, Nicușor Dan, să oprească demolarea clădirii.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, dă, ca de obicei, vina pe vechea moștenire. El nici n-a văzut, nici n-a auzit, deși sub tutela lui se întâmplă: ”Este un proiect de hotărâre de Consiliu General din 2018, prin care se propune casarea și scoaterea din domeniul public în vederea demolării spitalului vechi în întregime”. Și nu doar vechea moștenire e de vină, dar și Primăria Sectorului 2, spune primarul, care a dat autorizația de demolare. 

Desigur, nu doar că se spală pe mâini, dar caută să afle dacă clădirea chiar are vreo altă valoare decât vechimea.

Prin urmare, noul spital de pediatrie oncologică poate aștepta mult și bine, pentru că studiul istoric nu se face peste noapte.

Investiții pentru modernizarea spitalelor, blocate

Ceea ce ne duce cu gândul la cea de-a doua informație care ne îngrijorează, și anume că Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București – ASSMB - a cheltuit, în primele opt luni ale anului, pentru modernizarea spitalelor pe care le păstorește, doar 16% din bugetul prevăzut pentru acest an. Conform unui anunț al consilierilor generali PSD din Primăria Capitalei, din cele 143 de milioane de lei aprobate pentru investiții de Consiliul General, ASSMB a cheltuit doar 23 de milioane de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel