Nicușor Dan a lăsat, luni de zile, parcurile de izbeliște. Totul pare că a fost un plan bine pus la punct de primarul general.
Niciodată, în ultimii 20 de ani, parcurile capitalei nu au arătat în halul în care arată astăzi, acuzau mulți bucureșteni în primăvara și vara lui 2021. Vina a fost aruncată pe primar, pe bună dreptate, însă pare că, punând lucrurile cap la cap, nu din incapacitate parcurile Bucureștiului au ajuns în paragină, ci din interese bine ascunse și puse la punct.
Utilaje de 20 de milioane au zăcut și zac în garajul Companiei Municipale Parcuri, care, surpriză, se închide! Deși utilajele sunt noi și au presupus o investiție uriașă tocmai pentru a se îngriji în mod corect de sutele de hectare de parcuri ale Capitalei, primarul Nicușor Dan nu a consider oportun să finanțeze compania municipală, pe modelul ”Armand”, acuzând prețurile prea mari practicate. Însă nu vorbim de o companie privată, ci una a Primăriei Generale, asupra căreia Nicușor Dan, printr-o decizie în Consiliu, putea interveni, asta dacă scopul era să deblocheze situația, nu să o blocheze definitiv până la faliment.
Nicușor Dan, având pretenția să fie crezut de presa care împrăștie știrea momentului (că face curat în Cișmigiu, wow!), vrea să ne spună că va întreține toate parcurile Capitalei, cu 100 de angajați ai ALPAB și 2-3 tractoare, iar acest lucru era imposibil de realizat cu utilajele de 20 de milioane ale Companiei Parcuri și cu oamenii special angajați în acest sens.
Deci Nicușor Dan are baza materială, avea baza umană să fie parcurile impecabile încă de la începutul mandatului, însă probabil planul era altul, dacă ne gândim că acum va scoate ANAF la licitație toate utilajele la prețuri de nimic. Bănuim că un cetățean simplu nu ar avea de ce să cumpere o mașinărie de spălat trotuarul...
După cum se poate vedea, Nicușor Dan avea în garaj tot ce-i trebuie pentru a curăța parcul, fiind și bugetată compania, dar, pur și simplu, n-a finanțat-o. În lipsă de bani, compania municipală a rămas fără angajați și cu datorii. S-a mers până la distrugerea ei, astfel încât singura soluție acum e falimentul.
Distrugând Compania Parcuri, primarul Capitalei caută - surpriză - soluția în privat!
La începutul mandatului, exista o idee de ”bugetare participativă”, adică să se ocupe de parcuri un ONG, cu peisagist, etc, care vine cu 1 leu, primăria cu 99 de lei, iar parcul revine la ONG, în ciuda participației infime. Se pare că s-a renunțat, însă, la această strategie. Între timp, a fost distrusă și compania municipală. În prezent, se pare că suntem tot mai aproape de punerea în practică a planului pe care l-ar fi avut Nicușor Dan, plan care cu siguranță va fi prezentat ca o mare reușită în războiul cu o companie municipală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci