Bucureștiul nu are, în prezent, hoteluri suficient de luxoase pentru invitații primarului său general, Nicușor Dan.
Edilul poate cheltui, din bani primăriei, peste 1300 de lei pe zi pentru cazarea oaspeților săi, dar ca să poată sparge toți banii ar trebui să le ofere apartamente prezidențiale în hotelurile de cinci stele din Capitală.
Suma alocată pentru astfel de cheltuieli de protocol a fost umflată în ianuarie printr-o hotărâre a majorității din Consiliul General care îl susține pe primar. Gospodar, așa cum se prezintă, Nicușor Dan ar fi putut să organizeze achiziția acestor servicii, obținând un discount serios de volum, mai ales că poate fi aproximat numărul oaspeților de protocol al Primăriei.
Poate au făcut economii la cheltuielile cu apa plată, sucurile și sărățelele care se consumă în timpul ședințelor? La 60 de lei/persoană, cât s-a alocat, vă imaginați câte ape și cafele pot bea partenerii de discuții ai Primăriei. Sigur, la un buget de peste 11 miliarde de lei, să le dai participanților la ședințe câte un bax de apă plată și un kil de cafea de căciulă nu e mare lucru.
Gospodarul din fruntea Capitalei e mână spartă, însă, și la plata avocaților. În anii 2022 și 2023, PMB a cheltuit peste 8 milioane de euro pe asistență juridică, adică pentru contracte semnate cu mai multe case de avocatură, în condițiile în care are 60 de juriști în organigrama Primăriei.
E mult, e puțin? Cu jumătate din această sumă au fost expropriate 4 hectare în Parcul Plumbuita, de exemplu. De către Primăria sectorului 2, cea cu care se judecă Nicușor Dan, umflând conturile avocaților.
Sigur, nu se judecă pentru a construi un parc sau o parcare, ci pentru a bloca investiția într-un centru oncologic și un spital de cardiologie, pe platforma de la Fundeni.
Într-o primă instanță, Tribunalul București a dat dreptate sectorului 2 și a atras atenția primarului general că nu este îndreptățit să exercite atribuțiile prefectului. Dacă decizia va fi confirmată la apel, se va lămuri și primarul general că nu are niciun drept de a cenzura activitatea primarilor de sectoare. Și că urmează, în serie, sute de decizii similare, pentru că Nicușor Dan a deschis sute de procese pe același model.
Sumele cheltuite pe avocați în procese inutile ar putea fi considerate prejudiciu? Până acum nu există precedent, rămânând doar sancțiunea morală sau cea electorală. Dar, dacă din cauza ambiției primarului de a bloca orice investiție în Capitală se pierd fondurile europene, PNRR-ul având termen limită anul 2026, vor fi considerate sutele de milioane de euro, prejudiciu?
Pentru refuzul de a respecta o hotărâre judecătorească în cazul Sanador, Primăria Capitalei a fost deja amendată. Instanța îl obligase pe Nicușor Dan să autorizeze construirea unui centru oncologic, de data aceasta în sectorul 1. La cât plătesc bucureștenii pentru firmele de avocatură angajate de Nicușor Dan amenda e un mizilic.
PIB-ul României și veniturile PMB au fost deja afectate, prin blocarea investițiilor în Capitală. Poate economiștii vor evalua pagubele create de politica de gherilă în instanță a PMB. Cum evaluăm viețile pierdute pentru că a fost întârziată cu anii construcția unor spitale de oncologie și cardiologie rămâne să explice avocații pe care a plătit 8 milioane de euro Nicușor Dan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu