Deputatul Nicuşor Dan crede că trebuie urgentat procesul început de Ministerul Dezvoltării cu Codul urbanismului, să fie o singură lege care să prevadă ce se întâmplă de la emiterea certificatului de urbanism până la momentul intabulării.
"În opinia mea, trebuie urgentat acest proces pe care l-a început Ministerul Dezvoltării cu Codul urbanismului, adică să avem o singură lege care să ne spună tot ce se întâmplă din momentul în care se emite certificatul de urbanism pentru cineva care vrea să construiască sau să facă o investiţie până în momentul intabulării, inclusiv emiterea autorizaţiei, avize, emiterea procesului verbal de recepţie, pentru că în momentul acesta lucrurile sunt foarte neclare şi pentru public, şi pentru autorităţi şi, din păcate, şi pentru instanţe (...). Din punct de vedere legislativ, avem încă multe zone gri, de exemplu: ce se întâmplă cu o construcţie ilegală, cine decide demolarea ei. Pe de altă parte, nu avem la nivelul instituţiilor nişte atribuţii. De exemplu, ISC, în momentul în care sesizează o ilegalitate, să oprească şantierul în loc să trimită oameni să se ducă în instanţă", a spus Nicuşor Dan la o dezbatere pe teme de urbanism.
El a menţionat că la nivelul instituţiilor sunt probleme. "ISC nu verifică cât ar trebui să verifice, agenţiile avizatoare, în special Agenţia pentru Protecţia Mediului, nu cenzurează ceea ce au atribuţii să cenzureze, instituţiile de control, cum e prefectul, nu cenzurează nici el, chiar dacă i se sesizează (...), parchetul, din păcate, e extrem de ineficient, toată lumea spune că avem mafie imobiliară, dar nu avem niciun condamnat", a declarat Nicuşor Dan.
Potrivit acestuia, a fost o lungă perioadă în care ISC Bucureşti avea un angajat care verifica legalitatea autorizaţiilor emise la nivelul Capitalei şi că probabil acum sunt doi sau trei.
Deputatul a afirmat că e inadmisibil ca un cetăţean care vrea să respecte legea să ceară o autorizaţie şi să o obţină după un an şi jumătate.
"Azi dimineaţă, în Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor, a avut loc o dezbatere pe o modificarea Legii 50 a construcţiilor. Exasperaţi de durata foarte mare a emiterii autorizaţiilor de construire, de bună-credinţă, mulţi parlamentari vorbesc, în opinia mea, de o calamitate, autorizarea tacită în situaţia autorizaţiilor de construire. Aceasta e posibil să fie votată de Camera Deputaţilor în următoarele săptămâni", a adăugat Nicuşor Dan.
Preşedintele Judecătoriei Sectorului 5, Aurelian Murgoci-Luca, a declarat că nu se studiază dreptul urbanismului nici la facultate, nici la INM şi deficienţele se văd în practică.
Dezbaterea, având tema "SOS legislaţia urbanismului. Modificări necesare", a fost organizată de Editura Hamangiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News