De la a pune virgulă între subiect și predicat într-o postare pe Facebook sau într-un mesaj și până la a face această greșeală la locul de muncă e doar un pas. Așa că nu vă mai scuzați spunând că vă grăbeați... Mai bine fără virgule decât cu virgule puse aiurea, cum ar zice unii.
"Domnul Cuponescu" de la Profi i-a întâmpinat pe clienți cu o virgulă... bonus!
"Dragi clienți,
Stocul de reviste din Campania Găsește ofertele domnului Cuponescu, a fost epuizat. Vă așteptăm la următoarea ediție a campaniei, cu oferte noi din reviste și cupoane de reduceri!", arată, printre altele, o informare expusă într-un supermarket Profi.
Unde e problema? Virgula pusă între subiect și predicat. Nu se pune niciodată virgulă între părțile principale de propoziție, dacă se află în imediata vecinătate. Desigur, dacă există și alte elemente între ele, virgula poate apărea.
Nu este și cazul de față. Angajatul Profi care a scris mesajul ar fi putut la fel de bine să scrie: "Mărul, este gustos." Aici probabil că superiorii și-ar fi dat seama imediat de greșeală. Sau... cine știe.
Iată un exemplu în care putem pune virgula între subiect și predicat:
"Stocul de reviste din Campania Găsește ofertele domnului Cuponescu, începută în anul 2019, a fost epuizat."
Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat scrierea cu literă mică și literă mare a unor cuvinte.
Funcțiile, profesiile și calitățile (oricât de importante) se scriu cu literă mică: avocat, cancelar, deputat, domn/domnitor, general, han, ministru, prefect, președinte, premier, rege, primar, principe, prim-ministru, secretar de stat, senator, voievod.
Se pot scrie, ocazional, cu literă mică, unele cuvinte care, în mod obișnuit, se scriu cu literă mare, pentru a realizat un efect stilistic (ceaușescu, pcr) sau grafic (univers enciclopedic pe unele publicații ale editurii în cauză).
Se scriu cu literă mică substantivele care denumesc popoare, zilele săptămânii, lunile anului și disciplinele de învățământ.
Toate componentele locuțiunilor pronominale de politețe se scriu cu literă mare: Sfinția Sa, Alteța Sa Regală, Domnia Sa, Excelența Voastră.
Se scrie cu literă mare numai primul element din numele proprii compuse sau numele unic care reprezintă denumirile organismelor și ale compartimentelor din instituții, cum ar fi Catedra de limba română, Direcția sau Serviciul de contabilitate.
Explicațiile fac parte din cartea profesoarei Mariana Badea - „Limba română. Gramatica pentru elevi”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News