Niște pete misterioase au apărut din nou pe inelele planetei Saturn.
Telescopul spațial Hubble a confirmat că un nou „sezon cu spițe” începe pe Saturn. Acestea sunt perioadele anului Saturnian, centrate în jurul echinocțiului, când semnele misterioase de pete radiale, precum spițele unei roți, apar peste inelele planetei, conform Science Alert.
Ce anume cauzează aceste pete este necunoscut, dar reapariția lor, combinată cu un program de observare planetară Hubble, va oferi oportunități de a le studia mai detaliat.
Oamenii de știință speră să descopere nu doar ce sunt spițele, ci și care este motivul pentru care acestea apar doar sezonier, dispărând și reaparând în anumite momente ale anului saturnian.
„Datorită programului OPAL al lui Hubble, care construiește o arhivă de date despre planetele exterioare ale sistemului solar, vom avea mai mult timp dedicat studierii spițelor lui Saturn în acest sezon decât oricând înainte”, spune planetarista Amy Simon de la NASA.
S-au descoperit pentru prima dată spițele lui Saturn în imagini de la cele două sonde Voyager, care au zburat pe lângă planetă în 1980 și, respectiv, 1981: dungi temporare și pete care apar de obicei sub forma caracteristici radiale, mișcându-se odată cu inelele pe măsură ce orbitează planeta.
Observații și analize ulterioare au scos la iveală mai multe ciudățenii. Spițele par de obicei întunecate când sunt văzute de sus, în timp ce de jos, de obicei par luminoase și nu apar mereu.
De obicei, spițele apar numai în primăvara și toamna de pe Saturn, pe o perioadă de opt ani centrată în jurul echinocțiului, și dispar în timpul verii și iernii, pentru perioada centrată în jurul solstițiului.
Saturn este foarte diferit de Pământ în multe privințe, dar într-un fel, cele două planete sunt la fel. Ambele au o înclinare axială semnificativă în raport cu planul lor orbital; pentru Pământ, această înclinare este de 23,45 grade, iar pentru Saturn, este de 26,73 grade.
Deoarece Saturn este mult mai departe de Soare, anul său este și el mai lung. Este nevoie de 29 de ani pentru ca Saturn să orbiteze în jurul Soarelui, iar fiecare dintre anotimpurile sale are aproximativ 7 ani.
Decenii de observații arată că spițele încep să apară de obicei cu aproximativ patru ani înainte de echinocțiu. Următorul echinocțiu de pe Saturn urmează să aibă loc în 2025, așa că s-a estimat că începerea „sezonului cu spițe” a avut loc cândva în 2021.
În ceea ce privește ceea ce le cauzează, oamenii de știință au câteva idei. Datele din mai multe misiuni, inclusiv Voyager, sugerează că spițele în sine constau din particule de praf din inele care se separă de bucățile de gheață din inele și levitază separat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News