Niște urme antice sugerează că oamenii preistorici ar fi purtat încălțăminte acum 148.000 de ani

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

O nouă analiză a urmelor antice din Africa de Sud sugerează că oamenii care au făcut aceste urme ar fi putut purta sandale cu talpă tare. În timp ce cercetătorii sunt reticenți să aducă concluzii ferme cu privire la utilizarea încălțămintei în trecutul îndepărtat. Caracteristicile neobișnuite ale imprimeurilor ar putea oferi cele mai vechi dovezi de până acum că oamenii au folosit încălțămintea pentru a-și proteja picioarele de pietrele ascuțite în epoca de piatră.

Autorii studiului au examinat marcajele bine conservate lăsate pe plăcile de piatră în trei locații diferite de pe coasta Capului Bunei Speranțe, dar niciuna dintre ele nu a fost datată direct. Cu toate acestea, pe baza vechimii altor roci și sedimente din apropiere, cercetătorii sugerează că urmele găsite pe un sit numit Kleinkrantz pot avea o vechime între 79.000 și 148.000 de ani, conform IFL Science.

Spre deosebire de urmele umane desculțe, aceste urme nu arată degetele de la picioare, dar prezintă „capete anterioare rotunjite, margini clare și posibile dovezi ale punctelor de atașare a curelei. Urme similare au fost găsite la un sit numit Goukamma, iar vechime e estimată între 73.000 și 136.000 de ani în urmă, în timp ce un alt exemplu a fost localizat la Woody Cape din Parcul Național Addo Elephant.

„În toate cazurile, presupusele urme au dimensiuni care sunt în general în concordanță cu cele ale urmelor de hominin”, scriu autorii studiului.

Pentru a testa această concluzie, cercetătorii și-au făcut propriile urme purtând sandale asemănătoare folosite de indigenii San din Africa de Sud. Experimentele au dezvăluit că utilizarea încălțămintei cu talpă tare pe nisipul umed a lăsat amprente cu margini clare, fără amprente de la picior și adâncituri în care curelele din piele se întâlneau cu talpa - la fel ca marcajele de la Kleinkrantz.

„Deși nu considerăm dovezile concludente, interpretăm cele trei site-uri […] ca sugerând prezența unor hominini încălțați care foloseau sandale cu talpă tare”, scriu cercetătorii

„În [Epoca de Piatră de Mijloc], o rănire semnificativă a piciorului ar fi putut fi o condamnare la moarte”, spun cercetătorii. În acest scenariu, sandalele ar fi fost salvatoare.

Alte exemple din Israel și Armenia au fost datate cu o vechime de aproximativ 5.500 de ani, în timp ce la Ötzi, omul de gheață mumificat, s-au găsit sandale.

Înainte de acest studiu, cel mai vechi indiciu al folosirii încălțămintei provenea de la două amprente lăsate de copiii de Neanderthal într-o peșteră din Grecia în urmă cu 130.000 de ani. Alte urme de Neanderthal din Franța au fost, de asemenea, interpretate ca dovezi ale picioarelor încălțate, deși ambele cazuri au rămas destul de incerte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel