EXCLUSIV  Nivelul accizelor pentru combustibili va creşte. Prof. Mircea Coșea: Urmează creșteri de prețuri. Adio, vacanțe ieftine! Inflația va crește

FOTO: Freepik @ksenia_she
FOTO: Freepik @ksenia_she

Prof. Mircea Coșea ne-a vorbit despre impactul pe care îl va avea creșterea accizelor la combustibili, aplicabilă de la 1 iulie.

Prof. Mircea Coșea, analist economic, a făcut precizări importante legate de creșterea accizelor, anunțată pentru data de 1 iulie, a doua majorare din acest an. El a zis că va avea un impact major asupra bugetului fiecăruia dintre cetățenii români, indiferent de categoria socio-economică.

”Creșterea accizei la carburant este exact ca lanțul trofic în biologie, este la baza tuturor creșterilor. În economie nu există niciun serviciu, niciun produs, niciun fel de activitate care să nu utilizeze carburanți, fie că e pentru transport, fie că e pentru activități de natură chimică, pentru încălzit, la solarii samd.

Deci în momentul în care se ridică acciza la carburant, în mod evident trebuie să ne gândim la o creștere, per ansamblu, a tuturor prețurilor.

Proporția este diferită, nu știm exact cât va fi la transportatori, cât va fi la distribuitori, cât va fi la producția anumitor produse, dar oricum va fi o influență pentru că această creștere a carburantului influențează întreg procesul de producție și de distribuție, fie în producția materială, fie în servicii, la fel și în HoReCa, în toate tipurile de activitate.

Va crește, per ansamblu, tot ceea ce înseamnă activitate economică. Trebuie să ne așteptăm nu numai la costuri mai mari la produsele pe care le cumpărăm sau la servicii pe care le utilizăm, ci trebuie să ne gândim și la costurile unor concedii mai scumpe, indiferent unde mergem, la munte sau la mare, pentru că prețurile vor crește, deoarece proprietarii, angajatorii, au nevoie să introducă această creștere”, a declarat analistul economic, prof. Mircea Coșea, în exclusivitate, pentru DC News.

Prof. Coșea: Un lucru e clar, nu putem să trecem peste el, ci trebuie să ne gândim și la cine câștigă

”În aceste condiții se vor întâmpla două elemente de care tot discutăm noi, cei care nu suntem la guvernare, căci guvernanții văd că nu discută. 

Va fi o creștere a inflației. În efortul pe care toată lumea îl face de a reduce inflația sau măcar de a o bloca pentru o anumită perioadă, această creștere a accizei va duce, din contră, la o creștere a inflației. Acesta este un lucru absolut clar, nu putem să trecem peste el, ci trebuie să ne gândim și la cine câștigă.

Bine-înțeles că inflația va duce la scăderea puterii de cumpărare, mai ales la produsele sau serviciile grav afectate de această creștere.

Deja se anunță o creștere a biletelor pentru avion, în perioada în care toată lumea pleacă și are nevoie de transporturi.

Dar este și un câștigător: bugetul statului. Acesta va încasa sume mai mari, fără să aibă în vedere două lucruri, că această creștere este nocivă, este toxică, pentru că această creștere este bazată pe niște interese pur electorale.

Pentru că prin această creștere, guvernanții vor ca în ajunul alegerilor și de aia se tot ceartă pe data alegerilor, să aibă anumite cadouri pe care să le facă populației, cum ar fi creșterea pensiilor la anumite categorii, ca salariul minim să fie astfel ghidat ca să aibă o anumită creștere, alte categorii socio-profesionale care vor câștiga la salarii ca urmare a protestelor”, a mai spus prof. Mircea Coșea.

Citește și: Este productivitatea în România la pământ? Mircea Coșea: Cei care ne conduc judecă total greșit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel