Lacul Garda, cel mai mare din Italia, a scăzut considerabil, zone întregi transformându-se în „deșert”.
Lacul Garda, cu o suprafață de 370 de de kilometri pătrați, a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Zone întregi s-au transformat în „deșert”, iar apa a ajuns la un nivel de temperatură similar cu cel din Marea Caraibelor.
Lacul este, de obicei, cu un metru mai adânc, iar în prezent nivelul apei scade cu circa doi centimetri de apă pe zi, potrivit specialiștilor din Italia.
Luna trecută, autoritățile au decis chiar să reducă volumul de apă deviată către râuri, la 45 de metri cubi pe secundă, pentru protejarea lacului și a turismului în zonă.
Italia este afectată de seceta fără precedent care a lovit peninsula. Râul Pad, cel mai mare din țară și principala sursă de apă pentru zona agricolă din nord, a atins minime istorice, scrie realitatea.net.
Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri stare de urgenţă după ce râul local Apex a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele patru decenii din cauza precipitaţiilor insuficiente de anul acesta, informează Reuters.
Iqaluit a avertizat că e posibil să nu dispună de suficientă apă pentru a susţine populaţia de circa 7.800 de locuitori atunci când apele vor îngheţa în timpul iernii, dacă municipalitatea nu face rost de rezerve suplimentare de apă, potrivit unei declaraţii oficiale.
Municipalitatea a spus că încearcă să obţină autorizaţiile necesare pentru a extrage o cantitate mai mare decât cea permisă din râul Apex şi de a utiliza o sursă suplimentară de apă.
Oficialii au propus utilizarea unui lac situat la circa 3,5 kilometri nord de Iqaluit drept sursă de apă suplimentară. Acelaşi lac a fost folosit în 2019 pentru a suplimenta rezervele de apă ale oraşului.
Deşi pe teritoriul Canadei se află circa o cincime din rezervele de apă dulce de pe Terra, comunităţile indigene din diferite locuri ale ţării s-au confruntat de-a lungul timpului cu penurii istorice de apă.
Iqaluit este capitala regiunii Nunavut, predominant indigenă, cel mai nordic teritoriu al Canadei, în apropiere de Groenlanda.
A fost vizat de starea de urgenţă timp de circa două luni anul trecut după ce în rezervele de apă ale acestui oraş arctic a fost descoperit carburant, ceea ce a făcut ca apa să fie nesigură pentru consum.
Papa Francisc a vizitat Iqaluit la sfârşitul lunii trecute în cadrul unei călătorii apostolice de şase zile în Canada pentru a-şi prezenta scuze comunităţilor indigene în urma abuzurilor din şcolile guvernamentale administrate de Biserica Catolică, conform Agerpres (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu