Nivelul de pericol „portocaliu” a fost anunțat la Moscova, din cauza vântului intens.
Centrul hidrometeorologic al Rusiei a ridicat pe 27 martie nivelul de pericol meteorologic din regiunea capitalei la penultimul nivel, „portocaliu”.
Nivelul „portocaliu” înseamnă că vremea este periculoasă, există posibilitatea de dezastre naturale și daune, scrie Interfax.
Mai mulți copaci și clădiri au fost doborâte sâmbătă la Moscova din cauza rafalelor de vânt de până la 20 m/s. Nu s-a precizat valoarea pagubelor și nu au fost înregistrate victime.
Autoritățile le cer moscoviților să evite, dacă este posibil, afară pe vreme rea. Informațiile despre înrăutățirea condițiilor meteo sunt trimise prin SMS și difuzate pe ecranele video din oraș. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat sâmbătă că în capitală sunt așteptate vânturi puternice, ploaie și ninsoare pentru următoarele patru zile.
Condițiile meteo ar putea juca un rol decisiv în invazia rusească din Ucraina, odată cu apariția „rasputița”, un fenomen sezonier în care multe drumuri devin impracticabile, ca urmare a topirii zăpezilor.
Acest termen rusesc, care semnifică „vremea drumurilor proaste”, este o realitate cunoscută în Ucraina, în Rusia și în Belarus, când vremea mai caldă și topirea zăpezii, în primăvară, ca și ploile puternice din toamnă, transformă multe drumuri și terenuri în adevărate mări de noroi, de două ori pe an.
Chiar înainte de venirea "rasputița", imagini cu tancuri și vehicule militare rusești blocate în Ucraina circulă pe rețelele sociale.
„Există deja multe situații în care tancuri rusești și alte vehicule au trecut prin câmpuri și au rămas blocate. Soldații au fost obligați să le abandoneze și au plecat pe jos”, declară, pentru agenția AFP, analistul militar ucrainean Mykola Beleskov.
„Această problemă există și ea se va agrava”, a adăugat el.
Trupele lui Napoleon s-au confruntat și ele cu această experiență, în timpul retragerii din 1812. În al Doilea Război Mondial, pe frontul de est, marile operațiuni mecanizate erau aproape complet oprite în dezghețul de primăvară sau în perioada ploilor de toamnă, pentru a fi reluate iarna, când solul îngheață, explica istoricul Laurent Henninger în revista Apărarea națională, în 2015. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News