Nivelul scăzut al Dunării scoate la iveală nave scufundate în Al Doilea Război Mondial

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Seceta prelungită care a afectat Europa de Est în lunile iulie și august a dus la scăderea dramatică a nivelului Dunării, dezvăluind epave scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează Reuters.

Navele germane, încărcate cu explozibili, au ieșit la suprafață în apropierea orașului-port Prahovo din Serbia. În Serbia, epavele unor nave aparținând flotei germane scufundate în 1944 au devenit vizibile.

Acestea fac parte dintr-un grup de sute de vase distruse de nemții care se retrăgeau din fața ofensivei sovietice. În contextul retragerii haotice, navele au fost scufundate în Dunăre pentru a împiedica înaintarea inamicilor, iar rămășițele lor încă afectează traficul fluvial în perioadele de secetă. Fragmente de turete, punți de comandă, catarge și carene strâmbe au devenit vizibile în albia fluviului.

În Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, lângă Mohacs, alte patru nave, datând din perioada de dinaintea anului 1950, au fost descoperite din cauza scăderii nivelului apei la 1,5 metri, unul dintre cele mai reduse niveluri înregistrate. Endre Sztellik, paznic al parcului național, a subliniat dificultățile legate de conservarea acestor relicve istorice, menționând că fragmente din epave dispar, probabil datorită curiozității publicului.

Impactul secetei asupra Dunării și regiunii

Nivelul scăzut al Dunării nu afectează doar descoperirea epavelor, ci și navigația și activitățile economice legate de fluviu. În Budapesta, nivelul Dunării a ajuns la 1,17 metri, apropiindu-se de minimul istoric de 0,4 metri, înregistrat în 2018. În vremuri normale, în timpul inundațiilor, nivelul apei depășește șase metri.

Condițiile secetoase au afectat grav culturile agricole și vegetația din întreaga Europă de Est. Serviciul european pentru climă Copernicus a avertizat, într-un raport publicat la începutul lunii, că această regiune se confruntă cu o secetă critică, care amenință producția agricolă și ecosistemele naturale.

Speranțe pentru creșterea nivelului apei

Mult așteptatele precipitații, care au început să cadă începând de luni, aduc speranțe că nivelul Dunării va crește din nou. În apropierea orașului Mohacs, experții prognozează că nivelul fluviului ar putea ajunge la trei metri până la sfârșitul săptămânii, ceea ce ar putea duce la acoperirea epavelor descoperite recent.

Această scădere a nivelului Dunării, deși aduce la suprafață fragmente ale istoriei, evidențiază efectele schimbărilor climatice și ale condițiilor meteorologice extreme care afectează întreaga regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel