Niveluri ridicate de cesiu radioactiv, depistate de Norvegia în apropierea frontierei cu Rusia

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Norvegia a depistat niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) în apropierea frontierei arctice cu Rusia.

Norvegia spune că nivelurile ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) pe care le-a detectat se datorează probabil unui incendiu de pădure în apropiere de Cernobîl în Ucraina, locul celui mai grav accident nuclear din lume, scrie Reuters.

Autoritatea norvegiană pentru radiații și siguranță nucleară (DSA) a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv la Svanhovd în perioada 9-16 septembrie și la Viksjoefjell în perioada 5-12 septembrie, dar nivelurile nu reprezentau un risc pentru oameni sau mediu, a adăugat aceasta.

"DSA găsește întotdeauna cesiu la toate stațiile de filtrare a aerului din Norvegia, iar acest lucru provine adesea din praful agitat de la precipitațiile vechi de la accidentul de la Cernobîl”, a declarat aceasta. "De data aceasta, este foarte probabil ca incendiul de pădure din jurul Cernobîlului să fie de vină”.

Autoritatea pentru radiații și energie nucleară din Finlanda a declarat, de asemenea, că niveluri ușor mai ridicate de cesiu au fost detectate la toate cele opt stații de colectare ale sale.

Cel mai mare nivel observat acum a fost de 11 microbecquereli pe metru cub, în timp ce citirile normale la stații sunt mai mici - de un microbecquerel pe metru cub, a spus aceasta. Concentrația medie de radon în casele finlandeze a fost de 90 de becquereli pe metru cub - de peste un milion de ori mai mare.

La 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 al centralei nucleare Cernobîl din Uniunea Sovietică a scăpat de sub control, provocând o explozie și un incendiu care au demolat clădirea reactorului și au eliberat cantități mari de radiații în atmosferă. Accidentul a răspândit iod-131, cesiu-134 și cesiu-137 în părți din nordul Ucrainei, Belarus, Rusia, nordul și centrul Europei.

"Nu au existat avertismente din partea serviciilor noastre"

La 9 septembrie, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina (DSNS) a declarat că 399 de pompieri au fost implicați în stingerea unui incendiu pe un teritoriu deschis în regiunea Kiev. În declarația respectivă, s-a precizat că experții au efectuat o evaluare și au constatat că nivelurile de radiații se încadrează în norme. Nu s-a precizat unde a avut loc incendiul, dar un purtător de cuvânt al DSNS a confirmat ulterior pentru Ukrainska Pravda că incendiul a avut loc în zona de excludere de la Cernobîl.

"Am speculat că emisiile ar putea proveni de la incendiile forestiere din zona Ucrainei, care ar fi putut ridica radioactivitatea în aer”, a declarat autoritatea nucleară din Finlanda, adăugând că acei curenți de aer au venit din direcția Cernobîl.

Întrebat miercuri despre valorile ridicate ale radiațiilor, Kremlinul a declarat că serviciile ruse nu au emis nicio alertă privind nivelurile ridicate de radiații din atmosferă.

"Nu au existat avertismente din partea serviciilor noastre relevante cu privire la un nivel crescut al anumitor izotopi în atmosferă, nu au existat nici avertismente cu privire la amenințări la adresa sănătății umane”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel