NOAPTEA CERCETĂTORILOR 2015. Vezi programul evenimentelor

NOAPTEA CERCETĂTORILOR 2015. Noaptea Cercetătorilor este este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa, inclusiv în România.

Publicitate

NOAPTEA CERCETĂTORILOR 2015. În România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea.

Noaptea cercetătorilor, programul din Alba Iulia:

1. MEȘTEȘUGURI TRADIȚIONALE.
a. ATELIERUL DE ICOANE. Realizarea de icoane pe sticlă folosind tehnici tradiționale tipice secolului al XIX – lea.
b. CUSĂTURI TRADIȚIONALE. Confecționarea de traiste și semne de carte cusute cu motive populare.
Locul desfășurării activităților: Caponiera din spatele Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia (palatul Apor)

2. JOCURI ROMANE.
a. JOCURI DE NOROC ȘI STRATEGIE.
b. MICII GLADIATORI. Antrenamentul pentru recrutarea viitorilor gladiatori în cadrul școlii de gladiatori "Ludus Apulensis". Se adresează copiilor.
Locul desfășurării activității: Poarta a IV-a a cetății Alba Carolina

3. ATELIERE ANTICE.
a. MONETĂRIE DACICĂ ȘI ROMANĂ.
b. FIERĂRIE DACICĂ
c. ATELIER DE BIJUTERII ANTICE
d. ATELIER DE PIELĂRIE
Locul desfășurării activităților: "Muzeul Principia".
e. GASTRONOMIE ROMANĂ
Locul desfășurării activității: Curtea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia
f. ATELIER DE TIR CU ARCUL.
Locul desfășurării activității: Parcul de lângă Carolina Cafe.

4. ÎMBRĂCĂMINTE ȘI COAFURĂ ROMANĂ. Deprinderea publicului de a purta vesminte romane civile și uniforme militare. Realizarea de coafuri romane.
Locul desfășurării activității: Strada Muzeului (între Muzeu și Sala Unirii)

5. SPECTACOLUL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ A GĂRZII ROMANE ȘI DACICE.
Locul desfășurării activității: Poarta a IV-a a Cetații Alba Carolina, orele 19 – 20,20.

Noaptea cercetătorilor, programul din Arad:

În data de 25 septembrie 2015, cu începere de la ora 17,00; Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi partenerii, invită toţi Arădenii şi nu numai, să ia cu asalt, de la mic la mare, centrul comercial Atrium Mall (zona Info, lângă lift), pentru a lua contact cu lumea fascinantă a ştiinţei şi cercetării, care vine să-şi arate „secretele" într-un mediu prietenos şi într-o atmosferă relaxantă.

Astfel, între orele 17.00 şi 22.00,vor fi desfășurate următoarele activităţi:

- INSTITUTUL DE CERCETARE, DEZVOLTARE, INOVARE ÎN ŞTIINŢE TEHNICE ŞI NATURALE al U.A.V. Arad, va realiza printre altele "Demonstraţii de fotosinteza a plantelor" precum şi "Rolul unor reacţii chimice în viaţa non-standard";
- CENTRUL DE CERCETARE PENTRU ACTIVITĂŢI FIZICE al F.E.F.S. din cadrul U.A.V. Arad, aicise vor efectua "Masurători privind forţa segmentară: membre superioare, musc. dorsală, membre inferioare" dar şi prezentarea unor aparate de măsurare şi evaluare a capacităţilor fizice;
- FACULTATEA DE DESIGN din cadrul U.A.V., va fi mai aproape de public prin "Atelierul interactiv de desen";
- FACULTATEA DE INGINERIE din cadrul U.A.V., vine să prezinte câteva proiecte în domeniul automatizării aplicate dar şi unele activităţi specifice inginereşti;
- COLEGIUL NAŢIONAL "ELENA GHIBA BIRTA" Arad, va stârni interesul celor prezenţi cu o serie de experimente sub sloganul "Rolul şi efectul energiilor alternative în viaţa de zi cu zi";
- ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 5 Arad, prin micii lor cercetători vor aduce în atenţie - "Licurici fără sclipici" şi "Focul care nu arde";
- PARCUL NATURAL LUNCA MUREŞULUI Arad, ne vor demonstra cum putem fi prieteni cu natura prin experimentele: „Producerea de cerneala din surse naturale (gale de stejar)", „Reciclarea deşeurilor de hârtie" şi „Insecte văzute prin microscop";
- EUROMEDIC SRL Arad, ne va ajuta să ne cunoaştem mai bine prin "Explorarea virtuala a corpului uman";
- PALATUL COPIILOR Arad, prin cercul de aeromodele vă vor transforma în "Aventurierii spatiului";
Alte activităţi desfăşurate:
- Program de divertisment (cântece, dans şi desen) – din oră în oră;
- Înmânare de diplome la profesorii participanţi, cu grupuri de copii;
- Tombolă cu premii – ora 21.30

Noaptea cercetătorilor, programul din Bacău:

Noaptea cercetătorilor, programul din Bârlad:

Programul activităților pentru seara de 25 septembrie:

Începand cu ora 20:30 invităm publicul din Bârlad la Observator, unde va avea ocazia să privească cerul prin telescop, dar și cu ochiul liber. Organizatorii, domnul Dumitru Ciprian Vîntdevară, împreună cu colegii săi vor oferi informații despre bolta cerească și minunile care se petrec la mare distanță de noi.

Participanții au ocazia să observe galaxii, roiuri de stele, nebuloase vizibile pe cer în perioada aceasta.

O a doua activitate va fi ceva inedit, în premieră la Observatorul Astronomic din Bârlad: cu ajutorul echipamentului special pentru astrofotografie și cercetare științifică, participanții vor putea învăța să măsoare și să raporteze la Minor Planet Center asteroizii și cometele din Sistemul Solar.

Partea de cercetare științifică este de obicei realizată într-un cadru extrem de restrâns, de către o singură persoană, din cauza complexității tehnice a procesului. Dacă până acum puteam vedea doar pe facebook rezultatele acestor cercetări, bârlădenii au oportunitatea unică de a descoperi și modalitatea de lucru din spatele ușilor închise.

În acest fel, în seara de 26 septembrie vom folosi telescopul pentru cercetare științifică și vom transmite live imagini capturate de telescop în sala de prezentări și programe educative cu publicul – o experiență inedită, la care nu avem acces nici măcar în marile observatoare din lume.

De menționat este că aceste activități depind 100% de condițiile meteo.

În cazul în care vremea nu va fi potrivită, participanții vor avea parte de prezentări și filme documentare de astronomie.

Intarea va fi, ca în toate orașele Europei, liberă!

Noaptea cercetătorilor, programul din Brașov:

Aula Universității Transilvania din Brasov
B-dul Iuliu Maniu Nr. 41A

17:00 – 17:30

Adevărat sau fals?
Centrul de Cercetare Dezvoltare Personală, Profesională si Instituţională si Educaţie pentru o Comunitate Durabilă va invita la o dezbatere empirica referitoare la Cunoașterea ştiinţifică versus Cunoașterea de simţ comun – dezbatere realizată pe marginea unor întrebări referitoare la 10 mituri din psihologia populară. Pot să fiu cercetător? si Psiholog în viața cotidiană sunt teme pe care le propunem pentru a înțelege cele mai recente descoperiri științifice care vizeaza relațiile interpersonale în școală și în familie, alegerea carierei, rezolvarea problemelor emoționale în copilărie și adolescență.

Construcții sigure si durabile
Centrul de Proiectare al Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania va invita sa analizam noi realizări în domeniile structurilor de poduri pietonale si, respectiv, simularea transferului termic prin elemente de construcție.

17:30 – 18:00

Mașinuțe inteligente într-un oraș inteligent
Centrul de cercetare Sisteme pentru Controlul Proceselor vă prezinta într-un mod atractiv și interactiv, platformele robotice care demonstrează capacitatea de urmărire autonoma a unui traseu auto ca mașinuțe inteligente, de menținere a echilibrului in poziție verticala ca pendul invers, de menținere a planului orizontal, de urmărire a persoanei, de reacție comandată prin mănușa haptică.
Alte produse software furnizează informații turiștilor care doresc să viziteze orașul Brașov, sau monitorizează calitatea aerului in diverse puncte. Vom demonstra capacitatea de comunicare utilizând rețele fără fir, precum si aceea de reconstrucție volumetrica a obiectelor si de prelucrare a imaginilor cu scop de diagnosticare medicala non-invaziva.

Eco-Design si Restaurare de Mobilier pentru un habitat sustenabil
Centrul de cercetare Eco-design de Mobilier, Restaurare si Certificare in Industria Lemnului va invita la un eveniment interactiv in care veți lua contact cu creația de mobilier bazata pe strategiile si criteriile de eco-design si in metodele de conservare – restaurare a mobilierului. De la uneltele de tăiat si șlefuit până la microscop veți fi implicați in metodele de cercetare specifice acestui domeniu.

Comunicare interculturală
CeLTA – Centrul de Lingvistică Teoretică și Aplicată al Facultății de Litere desfășoară activități științifice în domenii precum comunicarea interculturală profesională, traductologia și limbile străine. CeLTA va organiza proiecții, prezentări ale cercetării lingvistice și ale ofertelor de parteneriate, concursuri de traduceri și de comunicare în limbi străine.
18:00 – 18:30

Structuri genetice ale unor specii de arbori si animale de pe teritoriul Romaniei
Centrul pentru Managementul durabil al resurselor forestiere si cinegetice va invita sa luati contact cu câteva aplicații ale geneticii moderne, bazate pe utilizarea unor markeri moleculari, in analiza structurii genetice a unor specii de arbori (fag, stejari s.a.) si animale (urs, cocos de munte s.a.). Prin exemplificări accesibile vom analiza variabilității morfologice la frunzele arborilor corelat cu nivelul de poluare si degradare a mediului; apoi prin analize de tip landscape genetics pentru populații de faună sălbatica vom putea discuta despre viitorul unei bogații naturale: ursul brun.

Aplicatii interactive pe calculator
Centrul de cercetare stiintifica Modelare Matematica si Produse Software vă invită să testăm aplicații realizate in limbaje de programare moderne.

Roboti mobili pășitori
Centrul de cercetare Informatica Industriala si Robotica vă prezintă demonstrații cu roboți mobili pășitori, programați pentru manevrabilitate performanta. Programarea roboților pășitori pentru a îndeplini diferite sarcini in spații interioare va putea fi înțeleasă prin aplicațiile în care vizitatorii sunt invitați să se implice.

18: 30 – 19:00

Pilot de formula 1
Studenții Blue Stream Line sunt constituiți în singura echipa românească participantă la competiția internațională Formula Student. Mono-posturile cu care se concurează sunt proiectate și realizate anual, și participă la concursurile care urmăresc circuitul de Formula 1. Va invitam să vă întâlniți cu echipa Blue Stream Line pentru a împărtăși cele mai recente experiențe de la cursele organizate la Silverstone și in Catalunya.

Demonstrație acrobatică cu roboţelul humanoid ROBONOVA
Centrul de cercetare Inginerie Economică şi Sisteme de Producţie va invita sa faceți cunoștința cu roboţelul care execută mişcări acrobatice spre buna dispoziţie a vizitatorilor. Este asamblat din componente prefabricate din tablă şi dotat cu 10 servomotoare comandate de către un microcontroler, ce poate fi programat pentru diverse mişcări. In acelasi domeniu aplicativ, va vom familiariza si cu sisteme de prehensiune acţionate cu muşchi pneumatici.

Medicina viitorului – îmbunătățirea calității vieții prin știința si tehnologie
In anumite patologii, organele suferă modificări care afectează ireversibil funcționarea lor. Acestea pot fi soluționate cu ajutorul unor dispozitive fizice specializate, cum sunt protezele si implanturile, care îmbunătățesc/înlocuiesc segmente din organul intern afectat. Mecanismele funcționale de la nivelul organelor biologice sunt analizate din punct de vedere anatomic si biofizic/biochimic de către cercetatorii centrelor Facultății de Medicina in vederea înlocuirii lor cu dispozitive fizice capabile sa realizeze aceleași funcții.

19:00 – 19:30

Energie solară pentru casele viitorului
Centrul de cercetare Sisteme de Energii Regenerabile si Reciclare vă propune o incursiune în domeniul sistemelor de producere a energiei termice și electrice pornind de la soare. Vă invităm să analizați noile colectoare pentru fațadele solare precum si sistemele de orientare care determină creșterea producției de energie electrica utilizând module fotovoltaice.

Automobilul de mâine
Centrul de Cercetare Produse High-Tech pentru Autovehicule va propune sa luați contact cu cele mai noi tendințe in propulsia automobilelor, utilizând combustibili alternativi.
In trafic, securitatea rutiera va va fi explicata prin elementele de accidentologie, prin analiza diferitelor teste de crash si a coliziunilor intre vehicule sau cu corpul uman.

Scriere creatoare și inovare culturală
Printre preocupările științifice ale membrilor Centrului de cercetare Inovare culturală și creativitate se numără investigarea mecanismelor creației literare. Noaptea cercetătorilor 2015 le oferă celor interesați experiența scrierii creatoare într-un cadru relaxat, prin jocuri interactive și concursuri.

19:30 – 20:00

Student show – din culisele producției TV
Realizatorii emisiunii TV "Student show" sub îndrumarea Centrului de cercetare Comunicare si Inovare Sociala vă invită să cunoașteți tehnici de filmare specifice reportajelor de televiziune.

Prin mecatronica din viața noastră explorăm lumea de mâine
Sunteți pregătiți să comandați și să testați miniroboții, propriile telefoane mobile și alte sisteme mecatronice? Vreți să cunoașteți cum vedem noi lumea înconjurătoare și cum putem să „vedem" sănătatea în ochii noştri? Vreți să descoperiți, prin pătrunderea minții omenești, performanțele sistemelor biomedicale?
Haideţi să le aflăm împreună in centrul de cercetare Sisteme Mecatronice Avansate.
..... sunt lucruri senzaționale despre roboți și sisteme mecatronice, despre vederea stereoscopică și echilibrul vestibulo-ocular, despre modelele 3D ale corpurilor biomecanice și orteze-proteze....şi multe altele!!!

Tendințe și prognoze în creșterea pădurii
Cum afectează schimbările climatice viitorul pădurilor? Centrul de cercetare științifica Exploatări Forestiere, Amenajarea Pădurilor si Măsurători Terestre vă va prezenta dinamica creșterii arborilor şi arboreților raportată la schimbările climatice actuale, din perspectivă dendro-cronologică, pe baza analizei şi corelării grosimii şi a altor caracteristici ale inelelor anuale cu serii climatice privind temperaturi şi alte elemente.

20:00 – 20:30

Tipărire 3D sau tehnologii aditive?
Același lucru spus în moduri diferite: comercial și științific. Veniți in centrul de cercetare Tehnologii si Sisteme Avansate de Fabricație să aflați (aproape) totul despre procedeele de construcție a pieselor strat cu strat: echipamente, materiale utilizate, domenii de aplicare. Dacă ni te alături, poți vedea pe viu cum crește o piesă prin tipărire 3D. Vei înțelege de ce unele piese nu pot fi realizate decât prin astfel de tehnologii.

Produse şi structuri inovative destinate ambientului – mobilier, pardoseli, izolaţii termice şi acustice ale spaţiilor construite
Centrul de cercetare Tehnologii Inovative şi Produse Avansate în Industria Lemnului vă propune sa abordam împreună etapeleconcepției de noi produse şi structuri inovative realizate din diverse materiale biodegradabile combinate cu lianţi, destinate ambientului şi izolaţiilor termice şi acustice ale spaţiului construit.

Sisteme electronice pentru energia verde
Viitorul energetic al civilizației umane este o provocare a generației actuale si a celor viitoare. Înțelegerea si utilizarea surselor de energie regenerabilă a devenit parte importanta in educația viitorilor ingineri. Experiența membrilor centrului de cercetare Sisteme Electronice Incorporate si Comunicații Avansate in domeniile sistemelor de calcul si electronice integrate permite proiectarea, dezvoltarea si implementarea sistemelor de caracterizare a surselor de energie regenerabila (modelare, simulare, masurare, monitorizare, control,...). Un exemplu in aceasta directie este produsul RELab care permite studiul principiilor de funcționare a celulelor si panourilor fotovoltaice, a turbinelor eoliene si a panourilor termo-solare. Produsul creat poate fi utilizat cu succes de la nivel de liceu pana la nivel postuniversitar si chiar doctorat.

20:30 – 21:00

3D Printing – Tehnologia Viitorului
Centrul Tehnologii si Materiale Avansate Metalice, Ceramice şi Compozite MMC va invita sa cunoașteți o tehnologie extrem de versatila de producere a diferitelor obiecte customizate – 3 D printing. Vom detalia, pentru Dvs. elementele inovative ale acestei tehnologii aplicate in producerea unor repere speciale.

Servicii Sportive Personalizate
Centrul de Cercetare Calitatea Vieții și Performanță Umană, vă invita sa discutam împreună despre: optimizarea stării de sănătate, creşterea calității vieții şi a randamentului în activitățile curente prin mijloace motrice specifice şi personalizate pe categorii de populaţie.
Formarea şi întărirea convingerilor de igienă şi sănătate este un alt subiect de dezbatere referitor la: antismoking, antialcoolic, antistress, hrănire raţională, echilibru şi armonie socială prin mijloace motrice specifice şi personalizate.

Nimic in lume si natura nu se poate fara...SUDURA
Centrul de cercetare Eco-Tehnologii Avansate de Sudare va invita sa intelegeti problematica multipla a imbonarii componentelor metalice cu aplicatii de varf.

Noaptea cercetătorilor, programul din București:

Piata Universitatii (la statui), 25 septembrie 2015

CAPSULA TIMPULUI 2025 - Zona Info Point si a Uniunii Europene & Zona SciFun

Publicul este invitat sa intre in capsula timpului si sa ii ureze evenimentului Noaptea Europeana a Cercetatorilor „La multi Ani!" cu ocazia editiei jubiliare de 10 ani, printr-un mesaj care sa zboare in timp peste alti 10 ani. Fotografiile vor fi publicate instant pe pagina de Facebook a evenimentului.

Zona Performanta Umana

Institutul Național de Cercetare pentru Sport (INCS)
Fii campion pentru o zi! (Vizitatorii vor avea oportunitatea ca pentru o zi să intre în pielea unui campion și să urce ce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului); Exprimă-te prin mișcare! (Iși vor putea alege imaginea preferată și o vor putea desena virtual cu ajutorul mișcărilor corpului); Află dacă ești om de echipă! (În urma unui test de 60 de secunde, în care vizitatorul va avea de realizat diferite sarcini, poate afla dacă este mai eficient atunci când lucrează singur sau are un randament mai bun în cadrul unui grup); Cât ești de influențabil? (Mediul extern te poate influența pozitiv sau te poate perturba. După o probă de echilibru de 40 de secunde vizitatorii au posibilitatea de a afla în ce categorie se încadrează); Participă la experimente inedite! (Se vor realiza o serie de activități motrice care vizează starea de echiliru în diferite situații, la unele dintre ele participanții vor primi feedback în timp real iar la altele vor afla abia la sfârșit cât au fost de eficienți. Prin intermediul acestora ei vor realiza importanța informației și contribuția acesteia în sportul de performanță)

Echipele Kinetos, Vianu1 si LZR va vor explica tehnologiile si activitatea institutului asa cum le-au vazut ei in perioada petrecuta cu cercetatorii.

Zona Educatie-Comunicare

Institutul de Stiinte ale Educatiei si echipa Momento Mori va prezinta rezultatele studiului "Asteptarile liceenilor vs. Realitatea studentilor". Experiment: simularea unei cercetari cantitative: aplicarea unui chestionar(extras din studiul amintit) si interpretarea lui; cercetare calitativa aplicarea unui interviu semidirijat (idem) pe baza unui reportofon si interpretare. Discutii pe tema educatiei; aplicarea unui test educational (stiluri de invatare).
Echipa Psychological EQ Reserchers vor discuta si aplica cu publicul diferite teste despre temperament si inteligenta emotionala.

Muzeu interactiv de stiinta pentru copii Oraselul Cunoasterii vor prezenta experimente de autoorganizare si conexiuni cu fenomene din atmosfera (tornade in miniatura si fulgere in laborator) si 2 exponate-joc (masa cu cuie si puzzle in orb).

17.30 – 18.30 Delia Georgescu – Scoala de cuvinte - Astronomie cu dragoste pentru părinți și copii - Atelier interactiv de 45 de minute, destinat copiilor de 10 – 14 ani,
18.30 – 19.30 Andreia Petcu - Cum se realizeaza hartile geologice
20 – 22 Dr. Mihai Ganciu, CS1, Institutul de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor
Dr. Maria Titeica, Profesor. Editura Sigma – 2 experimente

Cercetasii Romaniei au pregatit pentru public activitati de filtrare a apei in padure, mini constructii de camp, noduri si bratari din paracord.

Alina Galoiu va povesti cu noi unde a ajuns stiinta comunicarii si va parcurge cu publicul cateva exercitii simple de comunicare pe baza carora se va vorbi despre cum comunicarea se face empatic, prin exprimarea sentimentelor si nevoilor astfel incat partenerul de comunicare sa asculte ceea ce noi spunem si noi sa invatam sa ascultam.

Scoala Doctorala de Comunicare din cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea Bucuresti, prin doctoranzii sai Anamaria Neagu si Alice Teodorescu, vor arata aceasta fata a cercetarii si ce inseamna munca de doctorat. Explorăm universul anime în cercetare cu Alice si vorbim despre emotiile asa cum sunt prezentate in mass-media cu Ana-Maria

Institutul Roman de Cercetare in Comunicarea Online isi propune sprijinirea cercetarii modului in care industriile de comunicare evolueaza ca urmare a existentei Internetului. La eveniment publicul va putea viziona o proiectie video despre evolutia comunicarii online si va putea discuta cu Iulian Veghes despre modul in care comunicarea online a modificat industria de relatii publice in tarile UE

La standul Romanian Initiative for Science and Education (RISE) va puteti documenta despre proiectul de sustenabilitate PRISPA, despre solutia de Linux pentru Educatie si ROBOFUN, unde Gigi al-III-lea va asteapta sa il cunoasteti. Cei de la Symme3D vor veni cu imprimantele 3D si vor explica unde s-a ajuns in momentul acesta in inovatie in acest domeniu.

Scena

In zona scenei avem voie-buna si dispozitie contiunuu, iar din cand in cand extrageri la tombola (18:00; 18:30; 19:00; 20:00; 20:30), cu marea extragere la 20:45. Premiile sunt produse oferite de Dwyn, Anticipatia, L'oreal si vouchere de intrare la Oraselul Cunoasterii.

De la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali" vom avea doua momente de dans contemporan.
Repere orare:

17.00 – Moment de dans contemporan - Liceul de Coregrafie „Floria Capsali"
17.30 – 18.30 Delia Georgescu – Scoala de cuvinte - ORASELUL CUNOASTERII
18.30 – 19.30 Andreia Petcu - Cum se realizeaza hartile geologice – ORASELUL CUNOASTERII
18.00 – 18.20 dl prof Constantin Balaceanu Stolnici - Incursiune in antropologie - ANTROPOLOGIE
19.00 – 19.30 Alexandru Mironov si Alexandru Caragea – Interactiunea viitorului dintre public-stiinta prin reprezentatii cunoasterii – ANTICIPATIA
19.30 Moment de dans contemporan - Liceul de Coregrafie „Floria Capsali"
21:00 Spectacol de lasere si concert Souptrip

Zona Stiintelor Complexe

Centrul pentru Studii Complexe (CSC) va invita ca in fiecare an la o serie de activitati interactive: DigiMathArt, cu Roxana Drăgănescu, Invatare Experientiala Nexus, cu Gabi Valsan si Cris Jalba, Experimente autoorganizare cu Mihai Ganciu.

Zona Antropologie

Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer" al Academiei Romane invita publicul sa isi realizeze portretul antropologic – "Fa-ti portretul robot singur", sa descopera corpul uman, sa afle care sunt capacitatile tale fizice, intelectuale si emotionale. La aparatul Videa Microscopie vor prezenta "din secretele celulei". Impreuna cu cele 3 echipe de tineri, DOPAMINA, THE CELLS si INSOMNIA, vor atrage publicul in discutii despre starea de bine, afectiunile somnului si spiritul de competitivitate in mediul liceal.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGP) dezvăluie secretele criminalisticii prin ateliere interactive.

Zona Speologie/Geologie

Institutul de Speologie „Emil Racovita" al Academiei Romane va invita sa explorati altfel chimia, biologia si sa intelegi ce inseamna sistemul GIS. Impreuna cu echipele KARST, MAR, HERCULES veti putea merge prin carstul din Bucegi, prin izvoarele de la Herculane sau chiar prin Pestera Movile si sa descoperiti impreuna cu ei secretele pamantului.

Institutul Geologic al României (IGR) vor prezenta laboratorul de Geologie si Geofizica Ambietala si vor invita publicul la discutii in jurul exponatelor: un cristal de peste 30 de kilograme, macheta scara 1:1 A dinozaurului Zalmoxex Robustustus si a unui esantion paleontologic vechi de milioane de ani.
Wilderness Research and Conservation, impreuna cu Parcul Natural Vacaresti si Visul Luanei vor prezenta impreuna ateliere de detecţia şi studiul ultrasunetelor emise de lilieci în zona adiacentă evenimentului, prezenta logistica de tranchilizare la distanţă şi exerciţii de tras la ţintă fixă cu sarbacana şi pusca de tranchilizare si vor oferi noţiuni generale de protecţie, abordare, manipulare, prim ajutor şi transport al animalelor sălbatice aflate în impas de supravieţuire.

Cele trei instituții colaborează la nivelul reabilitării animalelor sălbatice, Wilderness Research and Conservation oferind know-how referitor la ecologia unor specii rare, Fundația Visul Luanei, oferind activitățile de tratare și îngrijire a animalelor sălbatice, iar Parcul Natural Văcărești oferind o zonă în care animalele reabilitate pot fi eliberate în siguranță.

Zona Astronomie

Colegiul Național Grigore Moisil din București si Inspiring Science Education ( proiect de cercetare SIVECO) pregatesc un stand de prezentari si activitati educationale: telescop virtual (WWT), videoclipuri, muzică spectrală, sunete. Vor ilustra cautarile oamenilor referitoare la calatoria in spatiul extraterestru, la sustinerea vietii inafara Terrei, la dezvoltarea de module de pregătire, la adaptarea speciei umane pe alte planete, in noi condiții de viață.

Echipele de tineri de la astronomie SIRIUS, ASTRONOMIA MAI APROAPE si PIONIERII SPATIALI au pregatit impreuna pasionatul de astronomie Dan Avasi sa va ilustreze marea furtuna de pe Jupiter, principiile de functionare ale telescopului si spectometrului.

Universitatea „Valahia" din Târgoviște - Științe Inginerești – Microrobotică vor prezenta aplicatia microrobotice câștigătoare la concursul de microrobotică "Mobile Microrobotics Challenge" din Seattle, USA.

Editura Anticipatia va fi prezenta pentru cei insetati de lectura cu carti, iar la orele 19.00 dl. Alexandru Mironov va sustine un dialog impreuna cu Alexandru Caragea despre interactiunea viitorului dintre public-stiinta prin reprezentatii cunoasterii (cercetatori sau pasionati).

25 septembrie 2015, începând cu ora 16.00, AFI Palace Cotroceni

Pentru program da CLICK AICI

Noaptea cercetătorilor, programul din Constanța:

Între cu orele 17:00- 22 :00, locul desfășurării: Maritimo Shopping Center, Intrarea B.

Pe 25 septembrie Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei. Cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori îți dau întâlnire pentru a lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare.

Activități :

Roboți în acțiune
Atelier 3D
Experimente de mecanică
Anamorfoze
Experimente cu fluide
Prezentarea PPT a Centrului de Cercetări al Elevilor
Prezentare PPT a priorităților românești privind desprinderea de Terra
Microcosmosul la vedere!
Proiecte spațiale NASA
Observații astronomice
Leap motion
Determinarea unor parametri fizico – chimici
Energia eoliana, energia solara
Astronomie – de ce cerul este albastru
Fizica – electronica – comunicatii prin laser

Noaptea cercetătorilor, programul din Deva

ORA 9,30 – deschiderea oficială a lucrărilor Conferinţei naţionale Cercetarea în era globalizării. Mize, provocări şi perspective. Lansări de carte (volumul conferinţei care va reuni studiile prezentate în cadrul conferinţei şi cărţile prof. univ. dr. Andrei Marga, Ascensiunea globală a Chinei, Schimbarea lumii. Globalizare, cultură, geopolitică şi Filosofia critică a „şcolii de la Frankfurt").

ORA 17,00 – 23,00

- Prezentarea unui program medieval prin care se promovează şi se prezintă Castelul „Magna Curia", locul de desfăşurare al evenimentului şi o ceremonie de primire a participanţilor
- Prezentarea standurilor cu diverse dispozitive şi jucării create pe baza legilor fizicii şi mecanicii, precum şi inovaţiile inventatorului Corneliu Birtok-Băneasă
- Experimente fizice şi mecanice interactive cu publicul vizitator
- Transmisie directă de la telescopul mare din observatorul Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu" din Hunedoara.
- Vizitatorii pot privi prin telescopul adus de Colegiul Naţional „Decebal"

Noaptea cercetătorilor, programul din Galați

Evenimentul se va desfăşura vineri 25.09.2015, începând cu ora 17.00 în:
Campusul Științei, strada Domnească nr. 111, vizavi de Poliția Rutieră
Corpul A, str. Gării nr. 63-65
Corp Q, strada Alexandru Carnabel nr. 61

Activități interactive:

Activități realizate de cercetătorii din Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați

Misterele vocii
Mănânci sănătos, ești activ....... Ai succes!
Microorganismele, amici sau inamici?
Marketing-ul digital, văzut prin prima sistemului learning-by-doing
Experimentați magia chimiei din jurul nostru.
De la Pamant la stele, despre mediul terestru şi cel interplanetar
Călătorie în lumea acvatică
Științele exacte, aliații produselor alimentare
Magia aromelor și culorilor
Demonstraţii educative şi distractive cu roboţi construiţi cu kitul Lego Mindstorms

Activități realizate de Inspectoratul Județean de Poliție Galați

Câinele, partener de încredere al polițistului
Știința, fler și interdisciplinaritate

Activități realizate de Centrul Cultural „Dunărea de Jos"

Etnografia, o sursă nesfârșită de frumos – metode de cercetare și rezultate

Activități realizate de Centrul Europe Direct Galati, Consiliul Judeţului Galaţi

Totul despre Uniunea Europeană
Activități realizate de Muzeul de Artă Vizuală din Galați
Arta recondiționării frescelor
Activități realizate de Universitatea Danubius din Galați
Secretele din spatele muncii criminaliştilor – Demonstrație de cercetare la fața locului, în urma săvârșirii unei infracțiuni de omor

Activități realizate de Societatea Studenţească de Chirurgie din România, filiala Galaţi

Chirurg pentru o noapte: Noduri și suturi utilizate în chirurgie

Activități realizate de Palatul Copiilor Galaţi

„Destinația Constelația..." – momente artistice de dans, canto, reciclare creativă și studiu planetar

Noaptea cercetătorilor, programul din Oradea:

Noaptea cercetătorilor, programul din Piatra Neamț:

LICEUL "PETRU RARES"

experiențe inedite de chimie (stand unde se vor face câteva experiențe spectaculoase de chimie);
starea vremii de la Liceul Petru Rareș: prezentarea stației meteo recent achiziționate;
cerul mai aproape de noi: observații astronomice efectuate cu ajutorul telescopului de 250 mm;
lansare soft FaceRig de către elevul Gheorghiu Vlad (clasa a XII-a).

SCOALA NR 1 "NICU ALBU"

Activitate de creație:
pictură- ,,Invitație în lumea culorilor"
mâini îndemânatice- ,,creație, imaginație, artă"
experimente interactive- ,,Micii cercetători"
Agora-dezbateri pe teme diverse

LICEUL DE INFORMATICA

Concurs Egg Landing.
Concurs de construire și lansare de avioane de hârtie.
Ambele concursuri se adresează elevilor din clasele 6 – 10, având categoriile Juniori și Seniori.
Prezentarea roverului construit de echipa RO-SAT ONE pentru participarea la Competiția Europeană CanSat 2014, cu care echipa a câștigat locul I la categoria Avansați a competiției.

COLEGIUL TEHNIC DE TRANSPORTURI

Inginieria si stiintele exacte se intalnesc in activitatea curenta a elevilor
Mecanica auto
Tehnologia transporturilor
Experimente legate de electrica si electronica

Noaptea cercetătorilor, programul din Suceava 

ZONA HANDS-ON

- diferiţi actori din cercetare te aşteaptă să observi, să întrebi şi să participi.
A1 Astronomie şi astrofizică – atelier coordonat de prof. fiz. dr. Petru Crăciun (Cygnus), fiz. dr. Cristian Pirghie (USV), cerc. drd. ing. Cezar Leşanu (Observator USV), prof. fiz. Ilie Cosovanu (Cygnus)
- Observaţii astronomice
- Radioastronomie (Universul invizibil)
- Planetariu
A2 Performanţa umană - atelier coordonat de prof. Anca Greculeac (Cygnus), prof. Carmen Amorăriţei (Cygnus)
- Aplicaţii unde cerebrale
- Placa de echilibru
A3 Bio–ecologie – atelier coordonat de biolog Alina Pesclevei (Cygnus), prof. Olivia Macovei (Cygnus)
A4 NanoWorld – o introducere în nanotehnologii – atelier coordonat de conf. dr. fiz. Aurelian Rotaru (USV)
A5 Robotică – provocări şi perspective – atelier coordonat de S.l. dr. ing. Remus Prodan (USV)
A6 Radioamatori – atelier coordonat de ing. Gh. Simioniuc (radioclub USV), ing. Milan Crasi (USV), cerc. drd. ing. Cezar Leşanu (Observator USV)
A7 Speologie – o lume paralelă – atelier coordonat de Ing. Adrian Done (Club Speo Bucovina)
A8 Învăţăm fizica prin experiment – atelier coordonat de prof. Daniela Dungeanu (Colegiul Naţional Petru Rareş Suceava), prof. Lucian Lungu (Cygnus), prof. Sorin Golda (Colegiul Naţional Ştefan cel Mare Suceava)
A9 Chimia distractivă – atelier coordonat de prof. Viorica Dumitru (Cygnus)
A10 Energii regenerabile – atelier coordonat de prof. Constantin Dumitru (Cygnus)
A11 Informatică şi calcul de înaltă performanţă (Realitatea augmentată în Facebook, LeapMotion) – atelier coordonat de prof. dr. ing. Ştefan Gh. Pentiuc (USV)
A12 Limitele fizicii (supraconductivitate şi experimente la temperaturi scăzute) – atelier coordonat de lect. dr. Andrei Diaconu (USV


ZONA AGORA

-locul în care dezbatem pe teme ştiinţifice – (17:00 – 22:00)

B1 Concurs de prezentare noţiuni, fenomene, teorii ştiinţifice (3 minute) de la 18.00 – prezintă Radio USV

B2 Concurs de fotografie ştiinţifică – prezintă Radio USV

B3 Filme ştiinţifice 3D sub coordonarea drd. ing. Emil Turcu (Observator USV)
18:00 – Cele 7 minuni ale Sistemului Solar
18:45 – Călătorind pe Marte
19:30 – Universul- Catastrofele care au schimbat planetele
20:15 – Imax – Hubble
21:00 – Cele 7 minuni ale Sistemului Solar
21:45 – Călătorind pe Marte
22:30 – Universul- Catastrofele care au schimbat planetele

B4 Filme ştiinţifice sub coordonarea drd. ing. Emil Turcu (Observator USV)
20:00 – Cum lucrează Universul – Black hole
21:00 – Cum lucrează Universul – Sistemul Solar
22:00 – Cum lucrează Universul – Stelele
23:00 – Cum lucrează Universul – Galaxiile

ZONA SCI FUN

-zona care invită la cât mai multă joacă copiii între 0 şi 99 de ani-

C1 Reciclare creativă (18:00 – 22:00) – atelier creativ coordonat de prof. Camelia Rusu-Sadovei (Liceul de Artă Suceava)

C2 InfoEuropa: Concurs şi tombolă europene – sub coordonarea doamnei Angela Ianovici (Centrul de Informare Europa Direct – Bucovina, Suceava)

C3 Şah uriaş (18:30 – 21:30) – concurs Cygnus

C4 Scrable uriaş (18:00 – 21:00) – voluntari Cygnus

C5 Program artistic (20:00 – 21:00) – coordonator prof. Valentin Ianoş (director Casa Sudenţilor USV)

C6 Jocuri de LASER – drd. ing. Cezar Leşanu (Observator USV)

Noaptea cercetătorilor, programul din Târgu Jiu

Începând cu ora 16:00, Zona Pietonală Centrală – Amfiteatrul Public.

Noaptea Cercetătorilor va fi organizată la Târgu-Jiu în jurul următoarele zone fixe

Tribuna Amfiteatrului – spațiu dedicat prezentărilor și dezbaterilor cu public, programate și ad-hoc
Punctul de informare Noaptea Cercetătorilor

SCIFUN – Terenul de joc al cercetării – un montaj de cercetare interactivă realizat în spațiu semi-deschis în care publicul va avea prilejul să trăiască efectiv experiența artei și cercetării hoinare – În perimetrul SCIFUN va fi realizat programul participativ:

- concurs cu premii: Brâncuşi după Brâncuşi;
- concursul de reflecție și argumentație filosofică: Târgu-Jiu, oraş inteligent

Autorii celor mai interesante răspunsuri selectate de juriul concursului vor fi invitați să debuteze într-un scurt discurs argumentativ susținut de la Tribuna Amfiteatrului.
Prilej de descoperire:

Știința începe acolo unde posibilitățile experienței și intuiţiei directe încetează.

4. STANDUL CERCETĂRII INGINEREȘTI – spațiu expozițional și de dezbatere:
Prilejuri de contact și inițiere în sfera cercetării inginerești
Inițiere pe calea cercetării inginerești – prezentare de proiect
Roboţii şi robotica
Testează-ți aptitudinile– experiment demonstrativ
Invitație în lumea digitalizării – prezentare practică
Studentul cercetător. Aplicaţii

5. STANDUL CERCETĂRII SOCIOUMANISTE – spațiu expozițional şi de dezbatere
Prilejuri de contact și inițiere în sfera cercetării socio-umane
Cercetători în Cetate
Cercetez, deci exist !
Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării pentru perioada 2015-2020"
Cercetători în teatre experențiale.

Desfășurător

17:00- 17:10, Tribuna Amfiteatrului
Prezentarea evenimentului Noaptea cercetatorilor (istoric, importanţă, impact)
Expunerea temei "Cercetători pentru umanitate"

17:10- 17:20, Tribuna Amfiteatrului
Cercetători/inventatori gorjeni/olteni , prezintă d-ul Ion Hortopan, Directorul Muzeului judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu"

17:20- 16:40, Tribuna Amfiteatrului
Cercetători în cetate
prezintă d-ul Ion Popescu, Profesor universitar - Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu
Ad-Hoc , Stand SOCIO-UMANISTE
Cercetez, deci exist !

Prezintă: Cercetători de la Institutul de Politici Publice, Administraţie şi Ştiinţele Educaţiei (IPPASE) – Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu

Ad-Hoc , Stand TEHNO

Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării pentru perioada 2015-2020.
Prezintă: Profesori univ. Ilie Borcoşi şi George Niculescu
Ad-Hoc , Stand SOCIO-UMANISTE

Experiment ad-hoc – Cercetători în teatrele experențiale
Cercetători IPPASE – Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu
Ad-Hoc, Stand Tehno

Digitalizare în forme aplicative , de către profesori – ingineri UCB , Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu – Facultatea de Inginerie

Ad-Hoc, Stand Tehno
Studentul cercetător. Aplicaţii , de către Studenţi UCB
Ad-Hoc, Stand Tehno
Concurs pe teme de cercetare – Echipa de organizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel