Noaptea de Sfântul Andrei - obiceiuri și superstiții. Ce să nu faci ca să nu atragi ghinion

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie. 

Sfântul Apostol Andrei este cunoscut ca fiind Apostolul care a propovăduit Evanghelia lui Hristos în țara noastră. Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este una dintre cele mai misterioase și pline de tradiții din România, fiind asociată cu obiceiuri și superstiții străvechi. Aceasta este văzută ca o noapte magică, în care granița dintre lumea văzută și cea nevăzută devine mai mică.

Obiceiuri și superstiții în noaptea de Sfântul Andrei

Iată câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții:

Printre cele mai cunoscute superstiții țin de apărarea împotriva strigoilor. Usturoiul este principalul "instrument" de apărare împotriva spiritelor rele. Gospodinele ung tocurile ușilor și ferestrelor cu usturoi pentru a alunga spiritele malefice. Se ung chiar și grajdurile și coarnele vitelor. Asta pentru că, potrivit tradiției, se crede că strigoii – spirite care nu și-au găsit liniștea – cutreieră în această noapte și pot provoca pagube oamenilor sau animalelor.

Totodată, în această noapte se fac ritualuri de ghicire a viitorului. Fetele nemăritate au diverse ritualuri pentru a-și afla ursitul. De exemplu, pun busuioc sub pernă și se spune că în vis îl vor vedea pe cel sortit. Unele fete privesc într-un vas cu apă și o oglindă, crezând că vor zări chipul viitorului soț.

Cum afli dacă vei fi norocos la anul

Semănatul grâului este o altă tradiție. Fetele pun grâu la încolțit, iar după cât de bine crește până de Anul Nou, se prezice cât de norocos va fi anul următor pentru ele.

Sfântul Andrei este considerat și patronul lupilor. Se crede că, în această noapte, lupii pot vorbi între ei și își aleg "regele". Totodată, se spune că cine îi aude sau îi vede poate avea parte de nenorociri. Nu se recomandă lucrul cu unelte ascuțite, precum cuțite sau topoare, pentru a evita atragerea lupilor.

Românii practică și diverse ritualuri pentru a-și proteja gospodăriile de spiritele rele, cum ar fi aprinderea lumânărilor și rostirea de rugăciuni. Un obicei popular este întoarcerea vaselor cu gura în jos, pentru a nu le oferi spiritelor locuri unde s-ar putea ascunde.

Superstiții legate de vreme

Avem și superstiții legate de vreme. Se spune că, după vremea din noaptea de Sfântul Andrei, se poate prezice cum va fi iarna.

De exemplu, dacă cerul este senin, iarna va fi blândă. Dacă ninge sau e frig, se anunță o iarnă grea.

Ce nu trebuie să faci dacă nu vrei să ai ghinion

În această seară nu se mătură și nu se aruncă gunoiul, pentru a nu atrage ghinionul. Este interzis împrumutatul lucrurilor, fie bani, fie obiecte, deoarece se crede că norocul pleacă din casă.

Aceste obiceiuri, deși practicate mai ales în zonele rurale, sunt adesea readuse la viață ca parte a identității culturale românești. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel