Noaptea minții cu Alexandr Stoianoglo. Rivalul prorus al Maiei Sandu este și cetățean al României

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Maia Sandu și Alexandr Stoianolgo se vor confrunta în turul 2 al alegerilor din Republica Moldova.

După primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu, președintele în funcție, s-a clasat pe locul 1, cu 42.45% din voturi, iar Alexandr Stoianolgo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, pe locul 2, cu 25.98% din voturi.

Concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în Republica Moldova a avut loc și un referendum de înscriere în Constituție a obiectivului de aderare la Uniunea Europeană, referendum care a trecut la limită, cu o diferență în favoarea DA de puțin peste 10.000 de voturi, grație cetățenilor basarabeni din diaspora, care au votat masiv în favoarea UE.

Cine este Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu din turul 2

Alexandr Stoianoglo este etnic găgăuz și s-a născut la 3 iunie 1967 la Comrat, capitala Găgăuziei. El a intenționat de mai multe ori să devină bașcan al provinciei autonome însă nu a avut succes.

Între 2009 și 2014, Alexandr Stoianoglo a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), partid favorabil integrării europene în acea perioadă, care a făcut parte din Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), care deținea majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova.

Între 2009 și 2010, Alexandr Stoianoglo a fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar în al doilea mandat de deputat a fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică.

Între 2019 și 2021, Stoianoglo a ocupat funcția de procuror general al Republicii Moldova, perioadă în care s-a remarcat prin eliberarea mafiotului Veaceslav Platon. Ulterior, el a fost trimis în judecată, fiind învinuit de eliberarea din închisoare a oligarhului fugar Veaceslav Platon. În ciuda acestui fapt, Alexandr Stoianoglo se consideră nevinovat.

În septembrie 2023, Maia Sandu l-a demis pe Stoianoglo din funcția de procuror general al Republicii Moldova, după ce, timp de doi ani, acesta a fost suspendat din funcție. Acesta a dat în judecată la CEDO statul moldovean pe motiv că, în 2021, când a fost suspendat din funcție, i-au fost încălcate drepturile.

El este puternic susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), partid cu orientare prorusă, cu un puternic bazin electoral în stânga Prutului.

În timpul campaniei electorale pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a confirmat faptul că are și cetățenie română, după ce informația s-a scurs în presă.

„Obținerea cetățeniei române de către mine a fost o decizie transparentă, luată într-un context apolitic și niciodată nu am ascuns acest lucru. Faptul deținerii dublei cetățenii este indicat inclusiv în actele depuse la Comisia Electorală Centrală. Rǎmân pe poziția că legislația noastră trebuie modificată pentru ca primele persoane în stat să dețină doar cetățenia moldovenească și, în cazul adoptării unor asemenea amendamente, le voi respecta necondiționat.

Dacă faptul că dețin cetățenie română era cunoscut de CEC și reprezentanții guvernării, mă întreb de ce acest subiect a fost «încins» abia acum?“, a spus Alexandr Stoianoglo, potrivit Agora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel