Nodulii tiroidieni. Cum ne ferim și la ce să fim atenți. Dr. Ruxandra Dobrescu: Nicio pastilă nu ajută. Când bănuim un cancer, tratamentul este chirurgical

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat cum ne putem feri de apariția nodulilor tiroidieni și la ce trebuie să fim atenți.

"De cele mai multe ori, odată apăruți, nodulii nu dispar și nici măcar nu mai dau înapoi... Din această cauză este extrem de important să prevenim apariția lor, printr-un aport corect de iod (sarea iodată!!) și un stil de viață cât mai echilibrat. Evoluția firească a nodulilor este în general să crească, mai mult sau mai puțin lent. Și nicio pastilă, nicio cremă, nicio împachetare cu varză și nicio argilă nu ajută la mare lucru!

La persoanele cu hipotiroidism, nivelul TSH este mare, iar TSH știm că înseamnă “hormonul de stimulare a tiroidei”. Când corectăm deficitul de hormoni tiroidieni, prin tratament cu Euthyrox sau Accu-Thyrox, scade nivelul de TSH, care se normalizează, se reduce această stimulare a tiroidei și de multe ori dimensiunea tiroidei și a nodulilor poate să scadă puțin. Asta nu înseamnă însă să luăm Euthyrox dacă nu avem nevoie de el, doar pentru controlul nodulilor tiroidieni, pentru că inducem o stare de exces de hormoni tiroidieni cu toate complicațiile asociate și fără un beneficiu semnificativ asupra nodulilor.

Alteori, un nodul care are o componentă importantă chistică în interior (adică mult lichid), poate să scadă în dimensiuni, dacă se resoarbe acest lichid. Acest lucru rareori se poate întâmpla spontan și uneori “cu ajutor” – adică prin aspirarea lichidului din interiorul chistului prin puncție.

Alteori, în tiroidita autoimună se formează mici zone de inflamație, care ecografic se văd ca niște micronoduli, care uneori se atenuează/ amelioreză temporar, dar pot reapărea ulterior.

"Atunci când bănuim un cancer, tratamentul este chirurgical"

Nodulii adevărați, solizi (adică care conțin o proliferare de celule și nu lichid), tind să crească. Uneori însă această creștere este atât de lentă încât este aproape nesemnificativă ani în șir, așa că de multe ori îi lăsăm în pace și doar îi urmărim ecografic din când în când.

Problema principală când vine vorba de noduli este mai degrabă de a ne asigura că îi diagnosticăm corect – adică să identificăm corect când un nodul este cancer tiroidian. Pentru că, în timp ce un nodul benign stă de multe ori cuminte sau crește foarte lent, un cancer tiroidian poate progresa rapid și ne poate pune viața în pericol. Dar despre asta am vorbit deja!

Așa că atunci când bănuim un cancer, tratamentul este chirurgical. Pentru un nodul benign (care nu este cancer), de cele mai multe ori nu trebuie să facem nimic, doar să ne mai uităm la el din când în când, să ne asigurăm că nu crește", a explicat dr. Ruxandra Dobrescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel