Fostul președinte american, Donald Trump, respinge cu fermitate criticiile aduse pentru declarațiile sale privind NATO, insistând că a consolidat alianța în timpul mandatului său.
Într-o postare pe rețeaua sa socială Truth Social, Trump a subliniat că presiunile exercitate asupra membrilor NATO pentru a-și crește contribuțiile financiare au avut rezultate palpabile. "Eu am făcut NATO puternică, iar asta recunosc chiar și democrații din stânga radicală și falșii republicani", a afirmat el.
Trump a insistat că avertizările sale cu privire la necesitatea ca statele membre să plătească mai mult pentru apărare au fost eficiente în atragerea de fonduri suplimentare. "Atunci când le-am spus celor 20 de țări care nu și-au plătit corect cota, că trebuie să plătească, banii au curs în valuri", a asigurat el.
Cu toate acestea, fostul lider american a exprimat dezamăgirea față de continuarea acestei tendințe de subfinanțare a NATO după plecarea sa de la Casa Albă. "Dar, acum, că nu mai sunt acolo să spun «trebuie să plătiți», uite că ei reîncep", a declarat el.
Trump a fost în mod constant critic la adresa membrilor NATO pentru neîndeplinirea angajamentelor lor financiare, iar ultimele sale comentarii vin în contextul dezbaterii din Congresul american privind acordarea de ajutoare suplimentare Ucrainei.
Cu toate că a salutat ajutorul acordat Ucrainei, Trump a subliniat discrepanța dintre sumele cheltuite de Statele Unite și contribuțiile altor state membre NATO. "Noi ajutăm Ucraina cu peste 100 de miliarde de dolari în plus față de NATO", a precizat el, cerând alianței să își echilibreze angajamentele financiare.
Fostul președinte american a subliniat că lipsa de acțiune din partea NATO ar putea duce la o politică externă mai unilaterală din partea SUA. "Altfel, va fi «America mai întâi»", a avertizat el, referindu-se la doctrina sa politică externă din timpul mandatului la Casa Albă.
Uniunea Europeană trebuie să își ”intensifice” capacitățile de apărare și să fie pregătită să facă față amenințărilor fără sprijinul partenerului de securitate de lungă durată, Statele Unite, a declarat luni președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare pentru ”a ne consolida industria de apărare și pentru a deveni practică în ceea ce privește autonomia noastră strategică”, a declarat Metsola, dar a subliniat că o ”uniune europeană a apărării” ar trebui să fie ”complementară, nu concurentă cu NATO”.
”UE trebuie să fie pregătită să își asume responsabilitatea dacă este necesar și să fie pregătită pentru orice eventualitate”, a declarat Metsola pentru POLITICO.
”Europa nu poate ezita, când vedem ce s-ar putea întâmpla dincolo de Atlantic... Europa trebuie să fie puternică”, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci