Publicitate
Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut cunoscute publicului noile bancnote de 5 euro, care au intrat deja în circulație, pe data de 2 mai, scrie incont.ro. Noile bancnote se particularizează prin optimizarea elementelor de siguranță; în acest sens, a fost adăugat un portret al Europei (personaj din mitologia greacă, după numele căruia a fost denumit și continentul nostru) în filigran și în hologramă.
Autor: Alina-Elena Vasiliu
Introducerea unor noi bancnote, cu elemente noi de siguranță, a fost anunțată de BCE încă de la finalul anului trecut. Potrivit informațiilor Băncii Centrale Europene, noua serie de bancnote are, ca element comun, portretul zeiței Europa, atât în filigran, cât și în hologramă.
Prima bancnotă din această serie a fost cea cu valoarea de 5 euro, care a intrat deja în circulație și în România, începând cu 2 mai. Bancnota urmează să fie introdusă, în scurt timp, în toate cele 17 state europene. BCE a precizat că retragerea vechilor bancnote euro se va realiza în mod treptat.
Designul noii bancnote cuprinde portretul Europei, care poate fi văzut identic cu cel din filigran, pe banda de culoare argintie, dacă bancnota este înclinată. Dacă imaginea este privită spre o sursă de lumină, poate fi vizualizat portretul Europei, valoarea nominală a bancnotei și o fereastră. Totodată, când imaginea este înclinată, numărul strălucitor își schimbă culoarea din verde-smarald, în albastru închis, în funcție de gradul la care este înclinată bancnota.
La 1 ianuarie 2002, moneda unică europeană a fost introdusă în circulație, odată cu fondarea zonei euro, de către 12 țări membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania. Slovenia a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2007, iar Cipru și Malta s-au alăturat un an mai târziu. Slovacia a adoptat moneda euro în 2009, iar Estonia a urmat-o în 2011, fiind ultima țară care a făcut acest pas.
Abia în 2015 ar trebui să intre și România în această zonă, însă criza datoriilor din UE ”prăbușește” și această ipoteză. Din ce în ce mai mulți responsabili de la București afirmă că această dorință este imposibil de pus în aplicare atât de curând.
Noua serie de bancnote, purtând denumirea de ”Europa”, este a doua care se emite din 2002, când s-a lansat moneda euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu