EXCLUSIV  Noi beneficiari ai Programului „Eficiență în Clădirile Publice“ în 2023. Laurențiu Neculaescu (AFM): Bugetul total va fi de un miliard de lei

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a spus când se lansează și ce presupune Programul Eficiență în Clădirile Publice 2023.

'Am lansat acum două săptămâni Programul privind eficiența energetică în clădirile publice. Este un program pe care Administrația Fondului pentru Mediu l-a derulat și anul trecut. Practic, prin acest program reabilităm, din punct de vedere al eficienței energetice, orice clădire care are destinație de clădire publică. Prin această axă de finanțare, majoritatea proiectelor care se depun la noi vizează școli, grădinițe, unde se duce aproximativ 20-30% din buget. De asemenea, mai sunt sedii de primării, cămine culturale, dispensare, spitale.', a zis Neculaescu.

'Mai nou, am introdus cluburile sportive care sunt susținute de administrații locale pentru a beneficia, respectiv COSR (Comitetului Olimpic și Sportiv Român) și o categorie mai largă de beneficiari, inclusiv unitățile publice centrale și teritoriale, cu atribuții în domeniul de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, protecție civilă și situații de urgență.', a spus Laurențiu Neculaescu.

'Am încercat să acoperim o gamă cât mai largă de potențiali beneficiari, care au nevoie să își eficientizeze consumurile la clădirile unde sunt proprietari. Este foarte probabil ca prețul petrolului să crească, costul energiei să se ducă tot mai sus, prin urmare, am încercat să avem o gamă cât mai largă de potențiali beneficiari publici astfel încât mai toți să își poată reabilita clădirile.', a zis Neculaescu.

'Pentru a te înscrie în program trebuie depusă o cerere de finanțare. Programul începe pe data de 11 decembrie 2023, la ora 10. Atunci se va deschide aplicația informatică pentru toți doritorii care vor să participe. Avem un buget de 596,5 milioane de lei, dar vom merge pe o supra-contractare de 200%. Asta însemnă că bugetul total va fi de 1 miliard de lei, peste 200 de milioane de euro.', a spus Neculaescu.

'Finanțarea este împărțită pe categoria de instituție și de UAT. Finanțăm 6 milioane de lei pentru Unitatea Administrativ Teritorială, care are până în 5000 de locuitori, 12 milioane de lei pentru UAT cu peste 5000 de locuitori, 16 milioane de lei pentru orașe și cluburi sportive de drept public COSR și unități publice centrale sau teritoriale, 28 de milioane pentru Consilii Județene, 28 de milioane pentru municipiile de rang zero, 28 de milioane pentru municipiile de rang 1, 20 de milioane pentru municipiile de rang 2 și 24 de milioane pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București.', a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, la DC News.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel