Noi beneficii pentru elevii din diaspora, bursieri ai statului român: Reducere de 75% la muzee, la concerte și teatru

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român, vor beneficia de reducere de 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice pe teritoriul României, a decis sâmbătă Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, adoptând un amendament al PSD în acest sens la proiectul Legii învăţământului preuniversitar.

 

Deputaţii din comisie au continuat, sâmbătă, dezbaterile la acest proiect, de la secţiunea învăţământul pentru romanii din afara graniţelor, acceptând mai multe amendamente ale PSD, USR şi AUR.

Potrivit celor adoptate, Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, poate organiza unităţi de învăţământ 'de tip şcoală românească din afara graniţelor ţării', cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate, precum şi cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, prin Centrul naţional românesc pentru învăţământul la distanţă (CNRID), în conformitate cu legislaţia statului respectiv, în unităţile de învăţământ unde învaţă un număr considerabil de preşcolari şi/sau elevi români.

Aceste unităţi de învăţământ se vor înfiinţa cu prioritate în state în care există comunităţi româneşti istorice sau însemnate numeric, prevede un amendament adoptat la propunerea AUR.

Deputaţii din comisie au admis şi un amendament al USR prin care absolvenţii de învăţământ gimnazial sau liceal din străinătate vor putea fi înscrişi şi la evaluarea naţională special organizată în România, nu numai la examenul naţional de Bacalaureat, cum este prevăzut în proiectul de lege.

Un alt amendament al USR prevede că grupele de acomodare, care vor fi organizate, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscrişi în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, de către Direcţiile judeţene de Învăţământ Preuniversitar, să aibă ca obiectiv sprijinirea elevului în dobândirea unui nivel corespunzător de limbă română şi în recuperarea decalajelor de orice fel, precum şi integrarea facilă în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar.

Potrivit unui amendament al PNL acceptat, Centrul naţional românesc pentru învăţământul la distanţă va utiliza resurse educaţionale deschise incluzând biblioteca virtuală şi platforma şcolară de e-learning 'Învăţăm în România'.

Aceasta va cuprinde cel puţin următoarele: programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare, resurse digitale. Resursele digitale sunt protejate de Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel