Variola maimuței a început să se extindă în sud vestul Europei, fiind suspectate 13 cazuri în Portugalia și Spania. UPDATE. Un caz a fost depistat și în Italia.
UPDATE. Un caz de variola maimuței a fost depistat și în Italia. Este vorba despre un bărbat care s-a întors din Insulele Canare din vacanță. Acesta s-a prezentat la camera de gardă a spitalului Spallanzani din Roma, fiind în prezent în izolare, în stare generală bună, iar investigațiile epidemiologice și depistarea contacților sunt în curs de desfășurare.
„Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuței a fost identificat rapid prin tehnici moleculare și secvențiere genetică din probe de leziuni cutanate", a informat spitalul, conform ANSA, citată de Mediafax.
Alte două cazuri suspecte sunt investigate de medicii de la spitalul Spallanzani din Roma. Suspecții nu au, conform spitalului, semne clinice grave. Spallanzani susține că virusul se transmite prin picături de salivă și prin contactul cu răni infectate sau fluide biologice.
OMS are sub monitorizare evoluția rapidă a situației, după ce primele cazurile au fost raportate de la începutul lunii mai în Marea Britanie, Spania și Statele Unite. OMS nu recomandă nicio restricție de călătorie sau de schimburile comerciale cu Regatul Unit, pe baza informațiilor disponibile în acest moment.
Un alt caz a fost raportat de autoritățile sanitare din Massachusetts la un bărbat care a călătorit recent în Canada. 23 de cazuri suspecte de variola maimuței au fost analizate la Madrid.
Variola maimuței este o boală „foarte rară" care se prezintă în general cu "febră, mialgie, limfadenopatie (ganglioni umflați) și o erupție pe mâini și pe față, asemănătoare cu varicela". Starea de sănătate a pacienților suspecți evoluează „favorabil", deși trebuie ținuți sub observație.
În general, spun cei de la Spallanzani, „transmiterea sa se face pe cale respiratorie", dar, având în vedere caracteristicile celor 23 de cazuri analizate, se bănuiește că posibila contagiune ar fi putut avea loc prin contact sexual.
Știrea inițială
Autoritățile portugheze au declarat miercuri că au identificat 5 cazuri de infecție rară cu variola maimuței, iar serviciile de sănătate din Spania testează 8 cazuri potențiale, după ce Marea Britanie a plasat Europa în stare de alertă pentru acest virus. Cei cinci pacienți portughezi, din cele 20 de cazuri suspecte, sunt toți stabili. Toți sunt bărbați și locuiesc în regiunea Lisabona și în Valea Tagus, au precizat autoritățile sanitare portugheze.
În Spania, niciunul dintre cele 8 cazuri suspecte nu a fost confirmat încă, a precizat miercuri Ministerul spaniol al Sănătății, conform Reuters, citat de Mediafax.
Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970, scrie Mediafax. Numărul de cazuri din Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu. Simptomele includ febră, dureri de cap și erupții cutanate care încep pe față și se răspândesc pe restul corpului.
Nu este deosebit de contagioasă între persoane, au declarat autoritățile sanitare spaniole, iar majoritatea persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deși au fost raportate și cazuri grave.
Patru dintre cazurile depistate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenția britanică de securitate sanitară. Agenția din Marea Britanie a îndemnat bărbații homosexuali și bisexuali să fie atenți la orice erupții sau leziuni neobișnuite. Autoritățile sanitare din Spania și Portugalia nu au publicat nicio informație privind orientarea sexuală a pacienților.
Cele două țări au trimis alerte către profesioniștii din domeniul sănătății pentru a identifica mai multe cazuri posibile.
Autoritățile europene de sănătate monitorizează orice focar de boală de când Marea Britanie a raportat primul caz de variola maimuței, pe 7 mai, și a descoperit de atunci alte 6 cazuri în țară.
Te-ar mai putea interesa și: Nici de Covid-19 nu am scăpat, că ne-am procopsit și cu variola maimuței! Simptome la care să fii atent
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News