Structurile misterioase de pe cer, care i-au nedumerit pe astronomi timp de zeci de ani, ar putea avea în cele din urmă o explicație.
Sporul polar Nord, o regiune de gaz fierbinte, cu raze X și unde radio, care se ridică deasupra planului galaxiei, și regiunea de rotație, de pe părțile opuse ale cerului, pot fi conectate printr-un vast sistem de filamente magnetizate. Acestea formează o structură asemănătoare unui tunel care înconjoară Sistemul Solar și, în plus, multe stele din apropiere.
„Dacă ar fi să privim în sus în cer”, a spus astronomul Jennifer West de la Universitatea din Toronto, în Canada, „am vedea că această structură e asemănătoare unui tunel în aproape orice direcție am privi, dacă am avea ochi care ar putea vedea undele radio."
Există informații despre cele două structuri din anii 1960, dar au fost greu de înțeles. Asta pentru că este foarte greu să se stabilească exact cât de departe sunt, distanțele variind până la sute la mii de ani-lumină distanță.
Cu toate acestea, nicio analiză nu a legat vreodată cele două structuri. West și colegii ei au reușit să arate că cele două regiuni și buclele radio proeminente din spațiul dintre ele ar putea fi legate, rezolvând multe dintre problemele asociate acestora.
„În urmă cu câțiva ani, unul dintre coautorii noștri, Tom Landecker, mi-a spus despre o lucrare din 1965, din primele zile ale radioastronomiei. Pe baza datelor brute disponibile în acest moment, am speculat că aceste semnale radio polarizate ar putea apărea din viziunea noastră asupra brațului local al galaxiei, din interiorul acesteia", a explicat West.
„Acea lucrare m-a inspirat să dezvolt această idee și să leg modelul meu de datele mult mai bune pe care ni le oferă astăzi telescoapele noastre”.
Folosind modelarea și simulările, cercetătorii și-au dat seama cum ar arăta cerul radio, dacă cele două structuri ar fi conectate prin filamente magnetice, jucându-se cu mai mulți parametri pentru a determina cea mai bună potrivire.
Astfel, echipa a reușit să determine că distanța cea mai probabilă pentru aceste structuri este de aproximativ 350 de ani lumină, în concordanță cu unele dintre estimările mai apropiate. Aceasta include o estimare a distanței Sporului Polar Nord la începutul acestui an, pe baza datelor Gaia, care a constatat că se întinde pe aproape 500 de ani lumină. Întreaga lungime a tunelului modelată de West și echipa ei este de aproximativ 1.000 de ani-lumină.
Este nevoie de mai multă muncă pentru a confirma mai întâi descoperirile și apoi pentru a modela structura mai detaliat. Dar acest lucru poate ajuta la rezolvarea unui mister și mai mare: formarea și evoluția câmpurilor magnetice în galaxii și modul în care aceste câmpuri sunt menținute. Cercetătorii ar putea oferi, de asemenea, context pentru înțelegerea altor structuri filamentare magnetice găsite în jurul galaxiei.
Echipa intenționează să realizeze modelări mai complexe, dar sugerează că observații mai sensibile, cu rezoluție mai mare, ar ajuta la dezvăluirea detaliilor ascunse care arată modul în care structura se încadrează în contextul galactic mai larg.
„Câmpurile magnetice nu există în mod izolat. Toate trebuie să se conecteze între ele. Deci, un pas următor este să înțelegem mai bine modul în care acest câmp magnetic local se conectează atât la câmpul magnetic galactic la scară mai mare, cât și la câmpurile magnetice la scară mai mică, ale Soarelui și ale Pământului nostru ", a spus West.
„Cred că este minunat să ne imaginăm că aceste structuri sunt peste tot, ori de câte ori ne uităm în sus spre cerul nopții”, a mai precizat West, potrivit ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News