Noi descoperiri arheologice uimitoare. Ce s-a găsit lângă templul celei mai puternice persoane din Egiptul antic - Foto

Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash

Autorităţile egiptene au prezentat, miercuri, noi descoperiri arheologice.

Printre acestea se numără morminte vechi de 4.000 de ani ale unor înalţi funcţionari şi artefacte din perioada reginei Hatşepsut, în urma unor săpături într-o veche necropolă din Luxor, care se întinde pe locul oraşului antic Teba, informează AFP.

Artefactele, descoperite în urma unor săpături arheologice de trei ani, au fost găsite în regiunea complexului de temple Deir el-Bahari, în necropola din Teba, pe malul vestic al Nilului, a declarat într-un comunicat egiptologul Zahi Hawass, care a condus misiunea în cooperare cu Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt.

Descoperirile acoperă o perioadă când a trăit regina Hatşepsut şi regele Tutankhamon 

Descoperirile acoperă o perioadă cuprinsă între dinastia a XV-a (1650-1550 î.Hr.) şi puternica dinastie a XVIII-a (1550-1292 î.Hr.), care a inclus faraoni precum regina Hatşepsut şi regele Tutankhamon. Echipa de arheologi a scos la iveală o parte intactă a fundaţiilor templului din valea funerară a reginei Hatşepsut, precum şi artefacte, în principal basoreliefuri şi inscripţii în culori vii, remarcabil de bine conservate.

Cele 1.500 de blocuri decorate o înfăţişează pe regină şi pe succesorul său, Tutmes al III-lea, îndeplinind ritualuri sacre. ”(Sunt) cele mai frumoase scene pe care le-am văzut în viaţa mea”, a declarat Zahi Hawass, care a prezentat descoperirile.

Foto

Depozit intact de unelte ceremoniale

Sub fundaţiile templului, arheologii au descoperit un depozit intact de unelte ceremoniale purtând inscripţia numelui reginei Hatşepsut. Au fost descoperite şi morminte săpate în stâncă, datând din perioada Regatului Mijlociu, ale unor înalţi funcţionari, precum şi un mormânt al ”supraveghetorului palatului” reginei Tetisheri din dinastia a XVII-a, bunica regelui Amosis, care i-a alungat pe hicsoşi din Egipt.

Hicsoşii, invadatori din Asia de Vest care au preluat controlul asupra deltei Nilului în jurul anului 1638 î.Hr., au guvernat anumite părţi ale Egiptului până la înfrângerea şi alungarea lor de către regele Amosis în 1530 î.Hr.

Egiptul vrea să își revitalizeze turismul cu aceste descoperiri

Anunţul de miercuri vine în contextul intensificării eforturilor Egiptului de a-şi revitaliza sectorul turistic, o sursă esenţială de valută pentru economia sa, aflată în dificultate. După ce a suferit pierderi în urma tulburărilor politice care au urmat revoltei din 2011, turismul a început să se redreseze în ultimii ani. Anul trecut, Egiptul a primit 15,7 milioane de turişti şi speră să atragă 18 milioane în acest an, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel