Noi descoperiri despre Phobos, Luna lui Marte. "S-a născut" dintr-o coliziune masivă a Planetei Roșii cu un meteorit?

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată ce s-a aflat, mai nou, despre una dintre lunile lui Marte!

Sonda spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene a capturat imagini inedite care au oferit noi perspective asupra lui Phobos și a surorii sale, Deimos, scrie Edp Sciences. Deși sunt relativ mici, Phobos măsurând 22 de kilometri în diametru și Deimos aproximativ doisprezece, cele două luni prezintă suprafețe acoperite de cratere, rezultate din numeroase impacturi de meteoriți.

Astrul în sine este deosebit de fascinant tocmai datorită orbitei sale, care ar face posibilă o potențială coliziune cu Marte într-un viitor îndepărtat. În plus, Phobos se distinge de celelalte luni din sistemul nostru solar prin caracteristici unice cum ar fi canelurile lungi și un strat de regolit liber pe suprafața sa, spre deosebire de suprafețele solide ale multor alte luni. Regolitul liber sugerează că suprafața lunii a fost pulverizată de impacturile cu meteoriți de-a lungul a milioane de ani.

Cum s-au format lunile lui Marte

Originea lui Phobos și Deimos a fost mult timp subiect de dezbatere, teoriile dominante sugerând că aceste luni s-au format fie din resturi rezultate în urma unei coliziuni masive cu Marte, fie sunt asteroizi capturați. Observațiile recente ale sondei Mars Express au scos la iveală proprietăți surprinzătoare ale lui Phobos care contestă aceste teorii.

O analiză fotometrică detaliată a suprafeței lui Phobos a dezvăluit similarități evidente cu cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. Phobos prezintă un spectru roșu, tipic pentru suprafețele bogate în materiale organice și compuși complecși, alături de o porozitate ridicată specifică corpurilor de cometă. Comparația proprietăților fotometrice ale lui Phobos cu alte corpuri întunecate din sistemul solar, în special cu cometele din familia Jupiter și cu Phoebe, luna lui Saturn, susține ipoteza că Phobos ar putea proveni din Centura Kuiper, o regiune situată dincolo de Neptun.

Aceste descoperiri, dacă vor fi confirmate, ar putea revoluționa înțelegerea noastră despre lunile marțiene și evoluția corpurilor cerești din sistemul solar. Viitoarea misiune Martian Moons eXploration (MMX) a Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială (JAXA), programată pentru 2026, își propune să adune date importante pentru a verifica această ipoteză, urmând să fie colectate și mostre de pe Phobos pentru analiză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel