Prof. Dr. Dan Gabriel Duda, de la prestigioasa Universitate Harvard, a fost invitat la Academia de Sănătate pentru a dezbate, alături de realizatorul emisiunii, acad. prof. dr. Irinel Popescu, cele mai cele mai noi descoperiri în diagnosticul și tratamentul cancerului hepatic.
În ce constă descoperirea pe care ați făcut-o?
„Tumorile hepatice sunt între puținele care au o incidență în creștere, aproximativ 3% pe an, deci vorbim de aproape o dublare, în ultimii 20 de ani, în Statele Unite, cel puțin. Rămâne o temă extraordinar de importantă în oncologia actuală.
Datele publicate chiar ieri, în revista „Nature Communications", arată o nouă strategie de acest gen în care încercăm terapie foarte similară cu ceea ce se face cu vaccinarea Covid-19, în sensul că folosim platformă de livrare a ARN-ului mesager pentru a produce, în celulele canceroase, proteine care s-au pierdut în procesul de malignizare.
Deci, așa în mare, cam asta ar fi strategia, folosim terapie genică pentru a reintroduce aceste proteine care au efecte supresoare asupra tumorii și descoperirea care a adus-o, în acest jurnal, este faptul că prin acest proces am reușit, de asemenea, să activăm sistemul imunitar împotriva tumorii, ceea ce a permis o nouă combinație cu imunoterapia care acum, în cancerul de ficat, este deja un procedeu stabilit și aprobat de autoritățile americane. Deci, am reușit să combinăm aceste două tratamente cu efecte de durată, cel puțin în modelele animale.
Sigur că de la modele animale la tratamentul pacienților e cale destul de lungă, însă facem și aici progrese, de care aș fi bucuros să menționez, prin combinații ale imunoterapiei de care spuneam. A devenit tratamentul de bază al cancerului avansat hepatic cu alte modalități cum ar fi radioterapia, cum ar fi terapiile antiangiogenice și bineînțeles alte terapii experimentale care se testează acum în Statele Unite.
Vreau să menționez și aici rolul important pe care îl au colaborările cu România unde, de asemenea, numărul de cazuri este în creștere, din diverse motive cum e în toată lumea, și unde sperăm să implementăm, atât proiecte de cercetare de bază, cât și proiecte de trialuri clinice în colaborări mai vaste, internaționale.”, a spus Prof. Dr. Dan Gabriel Duda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News