Regele Charles al III-lea va fi încoronat în data de 6 mai la Westminster Abbey, în cadrul unei ceremonii pline de fast, strălucire şi semnificaţii religioase solemne. În timpul slujbei, Regele va îmbrăca strat peste strat de veșminte strălucitoare, dintre care unele au fost create pentru străbunicul său Regele George al V-lea.
Publicitate
Fiul lui cel mare, Prințul William, îl va ajuta pe tatăl său să îmbrace haina ceremonială.
Pentru încoronare regelui Carol i se va da o haină lungă, strălucitoare, cu mâneci aurii, numită Supertunica.
Roba a fost creată pentru George al V-lea în 1911 și a fost purtată la încoronări succesive, inclusiv de regretata Regina Elisabeta a II-a.
Cântărește aproximativ 2 kg, este confecționat din pânză de aur - fir de mătase învelit în bucăți subțiri din aur și argint - și este brodată cu arabescuri stilizate și motive florale, scrie BBC.
Peste Supertunică va purta o mantie lungă până la podea numită Mantie Imperială sau Robe Royal, care a fost făcută pentru George al IV-lea în 1821 și cântărește 3-4 kg.
Mantia, care se prinde peste piept cu o clamă reprezentând un vultur de aur, este inspirată de ansamblurile antice de încoronare, iar stilul său asemănător unui preot este menit să simbolizeze natura divină a regalității.
Fabricat din pânză de aur, este împodobit cu motive inclusiv flori de lis, precum și vulturi imperiali și embleme florale naționale de trandafiri roșu-roz, ciulini albaștri și trifoi verzi.
A fost purtat de monarhi anteriori, inclusiv de regina Elisabeta a II-a, în timpul încoronării sale în 1953.
În plus, roba de ceremonie cântărește aproximativ 2,23 kg.
„Au în mod clar o semnificație istorică incredibilă, dar sunt și semnificative din cauza naturii sacre a utilizării lor în timpul părții de investitură a ceremoniei de încoronare”, a spus Caroline de Guitaut, inspector adjunct al Operelor de Artă ale Regelui.
Hainele sunt de obicei păstrate în Turnul Londrei și fac parte din regalia de încoronare.
Regele a decis să refolosească cureaua și mănușa purtate de bunicul său Regele George al VI-lea - ultimul monarh bărbat.
„A fost decizia personală a Regelui”, a spus Caroline de Guitaut, adăugând că obiectele rămân în „stare remarcabilă”.
Cureaua cu sabie din 1937, cunoscută și sub numele de Brâul Încoronării, este realizată din pânză de aur brodată și are o cataramă de aur ștampilată cu embleme naționale.
În timpul investiturii, acesta va fi așezat în jurul taliei Regelui, peste Supertunică și are o clamă de aur folosită pentru atașarea Sabiei, cu bijuterii, care simbolizează capacitatea de a decide între bine și rău.
Hainele sunt de obicei păstrate în Turnul Londrei și fac parte din regalia de încoronare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu