Noi detalii despre misteriosul mecanism Antikythera, care a apărut în Indiana Jones. Instrumentul era fantastic de precis pentru perioada în care a fost utilizat / foto

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Doar câteva roți de bronz corodat și roți dințate au rămas acum din vechiul și misteriosul artefact numit Antikythera, lăsând arheologii să speculeze asupra funcționalității și scopului acestuia.

După zeci de ani de studiu, se crede că dispozitivul vechi de milenii era un fel de computer analogic capabil să țină evidența mișcărilor cerești. Cu toate acestea, având doar fragmente fracturate, cercetătorii pot doar să ghicească metodele mai complicate de funcționare a acestuia, potrivit Science Alert.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow din Marea Britanie au folosit acum tehnici de modelare statistică împrumutate din studiul undelor gravitaționale pentru a extrapola detaliile lipsă ale unui cadran critic al mecanismului Antikythera.

Mai exact, ei au stabilit că partea dispozitivului cunoscută sub numele de inelul calendarului ar fi avut 354 de găuri perforate în ea (se potrivesc cu calendarul lunar). Acest lucru este mult mai probabil decât alte teorii care presupun că ar exista 365 sau 360 de găuri în el.

„Studiile anterioare sugeraseră că inelul calendarului era probabil să fi urmărit calendarul lunar, dar tehnicile duale pe care le-am aplicat în această lucrare cresc foarte mult probabilitatea acestui lucru”, spune astrofizicianul Joseph Bayley, de la Universitatea. din Glasgow.

Ce este misteriosul mecanism Antikythera

Mecanismul a fost descoperit de scafandrii care explorau o epavă în largul coastei Greciei în 1901. După ce a fost rupt în mai multe fragmente, cercetările au stabilit că era cel mai probabil un computer mecanic folosit pentru a prezice pozițiile planetare și momentul eclipselor. Se crede că datează din secolul I î.Hr., unii sugerând că ar putea fi chiar puțin mai vechi.

O analiză anterioară cu raze X pe o componentă parțial conservată, numită cadranul frontal sau „inelul calendarului”, a permis altor cercetători să măsoare pozițiile găurilor apropiate, care ar putea fi folosite pentru alinierea cadranului. Știind mai multe despre aranjarea acestor găuri ar putea ajuta la confirmarea funcției componentei.

Pentru a deduce detaliile lipsă, cercetătorii au folosit acum metode statistice bayesiene pentru a veni cu cea mai inteligentă presupunere posibilă cu privire la numărul de găuri perforate în inelul calendarului. 

Cercetătorii implicați sunt astrofizicieni, iar tehnicile de analiză pe care le-au desfășurat sunt de obicei folosite pentru a studia undele gravitaționale. În ambele cazuri, datele existente sunt preluate și analizate îndeaproape pentru a afla ce lipsește.

„Mi-a oferit o nouă apreciere pentru mecanismul Antikythera și pentru munca și grija pe care meșterii greci le-au pus în realizarea lui”, spune Bayley.

„Precizia poziționării găurilor ar fi necesitat tehnici de măsurare extrem de precise și o mână incredibil de stabilă pentru a le perfora”, a mai zis el.

Cercetarea a descoperit o variație radială de doar 0,028 milimetri (0,001 inci) per gaură, ceea ce înseamnă că era fantastic de precis pentru perioada în care a fost utilizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel