Noi detalii despre starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Prim-ministrul Slovaciei Robert Fico, rănit grav într-o tentativă de asasinat pe 15 mai, a fost transferat joi seara de la spitalul din Banská Bystrica la domiciliul său din Bratislava, cu scopul de a îşi continua recuperarea, a transmis vineri instituţia medicală, notează Reuters. 

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost transportat pe calea aerului din oraşul Banská Bystrica în Bratislava, a relatat canalul de ştiri TA3, care a citat-o pe Miriam Lapuníková, directoarea spitalului Roosevelt din Banská Bystrica, unde premierul a fost foperat, notează şi agenţia dpa.

Anterior, Miriam Lapuníková a anunţat faptul că Fico nu va fi transferat la un alt spital deoarece şi-a exprimat dorinţa de a fi externat la domiciliu imediat ce sănătatea sa o va permite. În afara complexului rezidenţial din Bratislava unde este situat apartamentul lui Robert Fico au fost desfășurate forțe de ordine pentru a supraveghea locul, a transmis postul public RTVS.

Premierul de stânga s-a aflat în stare gravă, după ce a fost împuşcat cu mai multe gloanţe pe data de 15 mai în timp ce a mers să salute un grup de susţinători, după o şedinţă de guvern desfășurată în oraşul Handlova. Atacatorul, care a fost reţinut imediat, se află în arestul poliţiei.

În timpul interogatoriului, suspectul de 71 de ani şi-a justificat fapta prin dispreţul său pentru Robert Fico şi politicile guvernului, după cum arată într-un document trimis, la cerere, agenţiei dpa de tribunalul competent.

Conform documentului - în care toate datele de identificare ale suspectului sunt anonimizate -, bărbatul a zis că nu era de acord cu politicile guvernului condus de Robert Fico, cu politicile în materie de justiţie şi media, şi nici cu "atitudinea de Iuda" faţă de UE.

Mai presus de toate, însă, suspectul dorea ca ajutorul militar al Slovaciei pentru Ucraina, oprit de Fico, să continue. Acesta este motivul pentru care "s-a decis să acţioneze".

Potrivit declaraţiilor consemnate în documentul tribunalului, agresorul a spus că nu dorea să-l omoare pe Fico, ci să-l facă "incapabil să-şi continue munca".

Pentru moment nu se poate previziona dacă şi când premierul Fico îşi va putea relua atribuţiile oficiale. Reprezentanţi ai guvernului au spus miercuri faptul că, pentru prima oară de la tentativa de asasinat, Robert Fico a putut să mănânce din nou. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel