Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a explicat care sunt discuţiile în UE şi peste ocean privind drepturile salariaţilor, inclusiv cele ale angajaţilor de la multinaţionale sau companii tip Uber sau Glovo.
"România a trecut printr-un moment de boom economic dar nu am văzut, practice, foarte multă evoluţie. Ne-am bucurat şi am zis că a venit de la sine. Dar astăzi, în contextul pandemiei, al concurenţei globale se pune şi pentru salariaţii români problema drepturilor. Vă dau câteva exemple: ar trebui să ne întrebăm ca un salariat să fie sunat în weekend sau în afara orelor de program pentru sarcini de serviciu. Nu din când în când ci cu regularitate, cum se întâmplă, din păcate, uneori.
Ar trebui să ne întrebăm dacă angajatul dintr-o multinaţională să trebuiască să lucreze peste orele de program fără să fie plătit. Ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva antreprenorul care dă faliment din cauza condiţiilor actuale nu ar trebui să fie protejat de stat cumva, pentru că el a contribuit la bugetul de stat ani la rând iar acum, în condiţii de criză, şi-a pierdut locul de muncă.
Sunt multe chestiuni care merită a fi discutate: de exemplu, ce se întâmplă cu şoferul de Uber dacă mâine are o durere de picior şi nu poate să conducă? El nu mai primeşte niciun fel de venit. Sau cel de la Glovo, dacă i se strică bicicleta. Ce face, nu are bani să o repare. Nu ar trebui oare ca firma care a câştigat foarte mulţi bani să îi repare bicicleta, dacă a stricat-o în exercitarea atribuţiilor de serviciu? Sunt lucruri care trebuie să fie gândite, sunt întrebări adresate şi în Marea Britanie, şi în Germania, Franţa sau SUA pentru a vedea cum putem face lucrurile mai bine, fără să impunem, dar cum putem să le facem mai bine pentru fiecare dintre noi", a explicat, într-un interviu acordat DC News, Victor Negrescu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News