Noi erupții și cutremure în Islanda. Mai mulți oameni evacuați: "Aproximativ 400 de cutremure" au fost măsurate în ultimele șapte zile

Erupția din Islanda se extinde cu o nouă falie vulcanică / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Erupția din Islanda se extinde cu o nouă falie vulcanică / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Jeturile de lavă au ajuns la 50 de metri în aer în timp ce oamenii sunt îndepărtați din Grindavík, în apropiere de stațiunea balneară Blue Lagoon.

O erupție vulcanică a început în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, potrivit biroului meteorologic al țării, la scurt timp după ce autoritățile au evacuat orașul Grindavík, aflat în apropiere.

"O erupție a început în apropiere de Sundhnúkagígar, la nord de Grindavík", a anunțat miercuri biroul meteorologic islandez într-un comunicat, la aproape trei săptămâni de la sfârșitul unei erupții anterioare care a început la 16 martie.

"Jeturile erupției ating o înălțime de cel puțin 50 de metri", a adăugat acesta.

Centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere, cea mai mare atracție turistică din Islanda, a declarat că și-a evacuat instalațiile.

Erupția a fost a cincea care a avut loc în peninsulă din decembrie.

Biroul de meteorologie a notat o "activitate seismică intensă" înainte de erupția de miercuri

Biroul de meteorologie a notat o "activitate seismică intensă" înainte de erupția de miercuri.

De asemenea, a raportat acumularea a 20 de milioane de metri cubi de rocă topită în camera magmatică de sub Svartsengi, unde se află o centrală electrică care furnizează electricitate și apă pentru aproximativ 30.000 de persoane din peninsulă.

Centrala de la Svartsengi a fost evacuată și a fost în mare parte condusă de la distanță de la prima erupție din regiune, în decembrie. Au fost construite bariere pentru a o proteja.

Cei mai mulți dintre cei 4.000 de locuitori din Grindavík au fost evacuați permanent în noiembrie, înainte de erupțiile care au avut loc din decembrie până în martie.

Lava s-a scurs pe străzile din Grindavík în timpul erupției din ianuarie, înghițind trei case. Dar câțiva locuitori s-au întors pentru a locui în cartiere mai puțin expuse riscului de curgere a lavei.

Luni seara, biroul de meteorologie declarase că "aproximativ 400 de cutremure" au fost măsurate în ultimele șapte zile în apropierea rândului de cratere Sundhnúkagígar.

Până în martie 2021, peninsula Reykjanes nu a mai cunoscut o erupție de 800 de ani. Vulcanologii cred că a început o nouă eră de activitate seismică în regiune, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel