Noi focare de febră catrală în Belgia: "Animalele au început să se îmbolnăvească una dupa alta, să saliveze, să slăbească, să şchiopăteze..."

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Febra catarală, o boala virală cunoscută sub numele de "limba albastră", afectează în prezent aproape 1.200 de ferme în Belgia, de trei ori mai multe decât în urmă cu trei săptămâni, potrivit cifrelor comunicate marţi de Agenţia federală pentru siguranţă alimentară (Afsca), relatează AFP.

Această boală transmisă de un ţânţar afectează oile, dar şi bovinele, caprele sau alte rumegătoare precum alpaca (cinci cazuri înregistrate în Belgia).

"Condiţiile meteorologice sunt favorabile dezvoltării acestei specii de ţânţar. În consecinţă, numărul fermelor infectate riscă probabil să crească în zilele următoare", a precizat Afsca.

O situaţie observată şi în ţările vecine: în Franţa, Germania sau Ţările de Jos, prima ţară europeană în care a fost depistat noul serotip 3 al acestui virus în septembrie 2023.

În Belgia, până la 26 august, aproximativ 600 de ferme de bovine au fost afectate de virus, la fel de multe ca la ovine, potrivit Afsca, care a raportat o cifră totală de 1.192 de ferme afectate.

FCO se manifestă prin febră, probleme respiratorii, apariţia unor leziuni în cavitatea bucală sau chiar afectarea gestaţiei şi uneori prin moartea animalelor. Detectarea sa nu duce la sacrificarea animalelor, spre deosebire de gripa aviară sau febra aftoasă la rumegătoare. Virusul nu prezintă niciun risc pentru oameni.

Contactată de canalul belgian RTBF, responsabila unei ferme de oi pentru lapte din regiunea Namur (centru) a spus că se teme de "o catastrofă" pentru activitatea sa.

"Pe 8 august, animalele au început să se îmbolnăvească una dupa alta, să saliveze, să slăbească, să şchiopăteze, drept urmare nu mai mâncau şi nu mai dădeau lapte", a spus Muriel Havenne. "Şi cine spune mai mult lapte, spune mai multă brânză şi mai mulţi bani", a adăugat ea.

Rumegătoarele pot fi vaccinate ca măsură preventivă împotriva virusului. Afsca a indicat că nu are date privind rata de mortalitate cauzată de această boală, care variază de la o fermă la alta.

***

În Franța, 190 de focare de febră catrală fuseseră descoperite până vinerea trecută.

Numărul focarelor de febră catarală (FCO) s-a cvadruplat în Franţa în ultimele opt zile, cu 190 de focare confirmate la data de 22 august în departamentele din nordul ţării, informează Agerpres.

"Ne confruntăm cu o explozie a numărului de cazuri, însă în continuare în apropierea primelor focare...într-o zonă care se extinde uşor", a informat vineri Ministerul Agriculturii de la Paris.

Zece departamente din nodul Franţei sunt în prezent afectate de febra catarală, o boală virală necontagioasă a rumegătoarelor, în special a ovinelor: Aisne, Ardennes, Haute-Marne, Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Nord, Oise, Pas-de-Calais.

În precedentul bilanţ, publicat la data de 14 august, se vorbea de 41 de focare confirmate de febră catarală. Ritmul de propagare a FCO, denumită şi "boala limbii albastre", accelerează şi în alte ţări din Europa, precum Germania, Ţările de Jos şi Belgia.

Vaccinarea împotriva acestei maladii, care nu este transmisibilă la om, a început însă prea târziu, potrivit Federaţiei Naţionale de Ovine (FNO) din Franţa. "Suntem într-o fază de explozie. Am fi putut începe vaccinarea cu o lună mai devreme pentru a avea imunitate înainte de vârful pandemiei", a apreciat Emmanuel Fontaine, responsabil de politici sanitare în cadrul FNO.

"Cerem vaccinuri încă din octombrie!", spune Bruno Miser, crescător de oi în regiunea Ardeni. De două zile acesta îşi vaccinează turma de oi, din care o parte sunt deja bolnave, şi se aşteaptă să adune cadavrele cu lopata în zilele următoare.

Citește continuarea aici: Febra catarală ovină face prăpăd în Franța. Se extinde rapid. Sunt deja 190 de focare 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel