Află în articol ce descoperit inginerii despre problemele navei spațiale Starliner.
După săptămâni de depanare și teste recente menite să reproducă problemele navei spațiale Starliner a companiei Boeing, oficialii NASA și Boeing încă nu sunt pregătiți să stabilească o dată de întoarcere.
Însă inginerii au, în sfârșit, unele răspunsuri posibile cu privire la cauzele care au dus la unele dintre problemele navei Starliner în timpul primei etape a călătoriei sale, printre care scurgeri de heliu și propulsoare care au încetat brusc să funcționeze în drum spre Stația Spațială Internațională.
Foto: Agerpres - Starliner
Dezvăluirile vin după ce Boeing și NASA au petrecut ultimele două săptămâni lucrând pentru a înțelege problema la sol și au determinat planuri pentru unele teste suplimentare în acest weekend, care ar trebui să servească drept „cireașa de pe tort” pentru înțelegerea problemelor, a declarat Mark Nappi, managerul programului Commercial Crew al Boeing.
La un amplasament din New Mexico, inginerii au aprins motoarele de testare de peste 1000 de ori, reproducând modul în care s-ar fi aprins propulsoarele de pe nava spațială Starliner. Apoi au aprins propulsoarele pentru a încerca mai multe moduri în care motoarele s-ar putea aprinde pe drumul de întoarcere acasă din spațiu, potrivit Boeing.
Scopul acestor teste a fost de a înțelege mai bine de ce propulsoarele navei spațiale s-au oprit în mod neașteptat și care sunt pericolele - dacă este cazul - asociate cu pornirea din nou a acestor propulsoare.
Oficialii au declarat că au fost capabili să recreeze modul în care propulsoarele din spațiu s-au deteriorat în timpul zborului cu ajutorul testelor la sol. Este posibil ca testele să fi ajutat inginerii să înțeleagă mai bine „cauza principală” a problemei: Căldura acumulată în interiorul propulsoarelor ar putea cauza umflarea garniturilor de teflon, restricționând fluxul de propulsie.
Foto: Agerpres - Starliner
Aceste teste „ne-au dat încredere suplimentară pentru a andoca din nou”, a declarat Nappi.
Descoperirile au determinat, de asemenea, Boeing și NASA să renunțe la planurile de a permite astronauților să piloteze manual nava spațială Starliner pe drumul spre casă, așa cum au făcut-o pentru scurt timp în timpul călătoriei către ISS. „Unele dintre manevrele manuale au pus un stres suplimentar pe propulsoare”, a declarat Steve Stich, managerul programului Commercial Crew al NASA.
Totuși, oficialii nu au spus definitiv joi că nava spațială Starliner care i-a transportat pe veteranii astronauți Butch Wilmore și Suni Williams la stația spațială ar fi același vehicul care îi va aduce pe astronauți înapoi acasă.
„Există o mulțime de motive bune pentru a finaliza această misiune și a-i aduce pe Butch și Suni acasă cu Starliner”, a declarat Stich, după ce a precizat că NASA are opțiuni de rezervă în cazul în care Starliner nu este aprobat pentru a-i aduce pe astronauți acasă.
Foto: Agerpres - Butch Wilmore (S) / Suni Williams (D)
„Trebuie să trecem prin acest proces. Avem o altă echipă critică de gestionare a misiunii Starliner pentru a revizui toate datele propulsoarelor despre care tocmai am vorbit”, a adăugat el.
„Desigur, sunt foarte încrezător că avem un vehicul bun cu care să aducem echipajul înapoi”, a spus Nappi, conform CNN.
Williams și Wilmore au ajuns la Stația Spațială Internațională pe 6 iunie pentru ceea ce se aștepta să fie o misiune de aproximativ o săptămână. Începând de joi, astronauții se aflau în spațiu de aproximativ 50 de zile. NASA a indicat anterior că Starliner poate rămâne în spațiu maximum 90 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu