Statele Unite au anunţat joi că au efectuat lovituri vizând patru drone de suprafaţă şi şapte rachete de croazieră 'pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie' de rebelii houthi din Yemen, relatează AFP.
Aceste drone şi rachete au fost 'identificate în zonele din Yemen controlate de houthi' şi reprezentau 'o ameninţare iminentă', a declarat Comandamentul militar al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) pe reţeaua socială X (fostă Twitter).
Din noiembrie, rebelii houthi susţin că vizează nave din Marea Roşie şi Golful Aden pe care le consideră având legături cu Israelul în 'solidaritate' cu palestinienii din Fâşia Gaza, pradă războiului dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.
Atacurile lor i-au forţat pe mulţi armatori să suspende trecerea prin această zonă pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial. Ca răspuns, Washingtonul, care a anunţat că îi va desemna din nou drept entitate 'teroristă', a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională pentru a proteja traficul maritim.
Comerciantul a confirmat siguranța navei, deși nu a dorit să ofere informații suplimentare.
O navă de marfă din Marea Roșie a suferit daune minore după ce a fost lovită de un proiectil în timp ce naviga în apropierea coastei Hodeidah din Yemen, a declarat marți Agenția pentru Operațiuni Maritime Comerciale a Regatului Unit (UKMTO) și firma britanică de securitate maritimă Ambrey.
Nava, situată la 57 de mile marine vest de Hodeidah, a raportat că un proiectil a fost tras în partea de babord și că o mică ambarcațiune a fost observată. Proiectilul a trecut peste punte și a provocat daune ușoare ferestrelor cabinei de comandă, potrivit notei UKMTO, primită după raportarea incidentului, puțin după miezul nopții marți.
Ambrey a declarat că o navă de marfă cu pavilion din Barbados, deținută de o companie britanică, a suferit daune din cauza unei drone în timp ce naviga spre sud-est prin Marea Roșie. Nu s-au raportat răniri, nava a efectuat manevre evazive și a continuat călătoria, a mai spus Ambrey.
Grupul Houthi din Yemen, aliniat cu Iranul, a vizat nave comerciale cu drone și rachete în Marea Roșie începând cu mijlocul lunii noiembrie, în ceea ce ei descriu drept acte de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza.
Nu au existat comentarii imediate în media controlată de Houthi cu privire la incidentul cu drona.
O navă numită Morning Tide se potrivește descrierii navei de marfă. Proprietarul Morning Tide, firma britanică Furadino Shipping, a declarat Reuters că nava navighează în prezent fără probleme, dar nu a oferit informații suplimentare. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News