Oficiali din Sănătate, în frunte cu ministrul Sorina Pintea au anunțat că se află în lucru noi măsuri în lupta anti-fumat, fiind vizate în special produsele de tutun încălzit și contrabanda.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se disociază total de promovarea produselor de tutun încălzit şi consideră că este esenţial să fie continuat procesul de taxare a acestor produse, în paralel cu reducerea contrabandei, a declarat luni Alexandru Rafila, membru în Comitetul executiv al organizaţiei.
„Una este să existe alternativă şi altceva este să promovăm alternativa. Sunt două lucruri total diferite. Dacă noi vom promova această alternativă, ajungem într-o zonă de pericol pentru sănătatea publică. (...) Mai mult, OMS se disociază total de promovarea acestui tip de produse şi pe parcursul anului 2017 a existat o asociere a numelui organizaţiei făcută de unul dintre producătorii de produse de tutun care sunt încălzite. Mai mult, cele nouă substanţe considerate ca pericol major în produsele de tutun de către OMS, chiar dacă se găsesc în proporţie mult mai mică în acest tip de produse, neexistând studii pe termen mediu şi lung, nu putem să apreciem dacă există sau nu un impact semnificativ asupra stării de sănătate asupra celor care consumă aceste tipuri de produse”, a spus Rafila în cadrul dezbaterii „Harm Reduction Forum”, transmite Agerpres.
„Lumea trebuie să renunța la fumat”, Alexandru Rafila, reprezentant OMS
În opinia sa, strategiile de marketing şi de promovare trebuie luate „foarte serios” în considerare atât de autorităţile de sănătate publică, cât şi de producători. „Cred că este esenţial că continuăm pe de o parte la procesul de taxare a produselor de tutun, acest lucru trebuie să continue, dar în paralel cu reducerea contrabandei. Contrabanda cu produse de tutun este la fel de periculoasă. Aceste două elemente, dacă sunt bine controlate, vor duce la scăderea numărului de fumători. Lumea trebuie să renunţe la fumat, nu să înlocuiască un proces dăunător cu unul mai puţin dăunător”, a mai afirmat medicul.
„Se lucrează la o lege a prevenției”, Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că România are nevoie de prevenţie, iar în prezent se lucrează la o lege în acest sens.
„Fumatul este o adicţie şi tutunul ucide. Din punct de vedere al MS, pe care îl conduc, lucrurile sunt foarte clare: trebuie să minimizăm efectele. (...) Cred că trebuie să facem tot posibilul să reducem aceste efecte, pentru că, poate aţi citit, incidenţa bolilor cardiovasculare şi cancerul sunt pe primele locuri în ceea ce priveşte cei care ucid în România. Avem nevoie de prevenţie, pentru că noi nu avem în acest moment o lege a prevenţiei, lucrăm la ea, este realitate şi cred că va rezolva multe dintre probleme. Aş dori ca adolescenţii, tinerii, să nu se apuce de fumat. Pentru aceasta, eu personal, împreună cu colaboratorii şi cu cei din jurul meu, şi aici mă refer şi la OMS, vom face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple. Prin urmare, tot în zona de harm reduction vom lua cred că măsurile care se impun, adică va trebuie să fim atenţi la publicitatea pe care o facem acestor produse, va trebui să fim atenţi la modul în care îi expunem pe copiii noştri fumatului indiferent de care tip - fumatul normal sau cu ţigări electronice”, a spus Pintea.
Medicii, stimulați să-și convingă pacienții să renunțe la fumat
La rândul său, preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a afirmat că pe viitor instituţia are în vedere introducerea unui mecanism de stimulare a medicilor care îşi conving pacienţii să renunţe la fumat. El a afirmat că o parte dintre beneficiarii programelor naţionale de oncologie şi ai Programului de boli cardiovasculare au printre cauzele îmbolnăvirii consumul de tutun.
„Ştim cu certitudine că o parte din beneficiarii programelor naţionale de oncologie, ai Programului de boli cardiovasculare, au printre cauzele îmbolnăvirii consumul de tutun. Astfel, în Programul naţional de oncologie finanţat cu aproape 1,5 miliarde de lei în acest an tratăm peste 120.000 de pacienţi. Dacă ţinem cont de incidenţa cancerelor pulmonare, care reprezintă 13% dintre acestea, iar aproape 90% sunt cauzate de fumat, la care se adaugă cancerele buzelor, cavităţii orale, laringelui şi aşa mai departe, ne putem da seama de dimensiunea problemelor de sănătate produse de consumul produselor de tutun. (...) Patologia cauzată de fumat nu se rezumă doar la cancere şi boli cardiovasculare”, a mai spus Vulcănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu