Ministrul grec al finanţelor Evangelos Venizelos a declarat luni seară că parlamentul trebuie sa aprobe un nou pachet de măsuri de austeritate economică înainte ca ţara să primească următoarea tranşă de 8 miliarde de euro /10,9 miliarde dolari/ din împrumutul de salvare, relatează Associated Press.
Venizelos a mai afirmat că o revizuire cheie de către inspectori ai creditorilor internaţionali a fost în esenţă încheiată mai devreme în timpul zilei, rămânând a fi finalizate „detalii tehnice“ marţi, transmite Agerpres.
Noua serie de măsuri include planuri de a reduce şi mai mult salariile din sectorul public şi suspendarea a 30.000 de funcţionari pe salarii mai mici în acest an - reforme ce au amplificat dezacordurile în interiorul partidului socialist de guvernământ şi au declanşat o nouă rundă de greve.
Pensiile se confruntă de asemenea cu noi reduceri, iar impozitele vor fi crescute în ciuda promisiunilor repetate ale guvernului că va evita noi măsuri dure. „Este o condiţie ca parlamentul să aprobe măsurile ce vor fi fără îndoiala foarte dure“, a declarat Venizelos la canalul privat de televiziune Mega. El a numit noile măsuri dure, dar necesare pentru a evita o intrare haotică în incapacitate de plată. „Mai bine să ne întoarcem la nivelul din 2005 şi 2004 decât să ne întoarcem la starea în care eram în 1960“, a subliniat Venizelos.
Liderii UE au amânat un summit de câteva zile până la 23 octombrie pentru a încheia negocierile privind ajutorul destinat Greciei şi discuţiile asupra extinderii crizei datoriilor în Europa. Venizelos a mai declarat că reprezentanţii zonei euro ar putea să se întâlnească chiar înainte pentru a aproba următoarea tranşă de împrumut pentru Grecia, cu aprobarea separată din partea Fondului Monetar Internaţional câteva zile mai târziu. Atena a anunţat că dispune de fonduri suficiente până la mijlocul lunii noiembrie.
Primul ministru grec Georgios Papandreou a discutat prin telefon luni cu preşedintele UE Herman Van Rompuy şi se va întâlni cu el joi la Bruxelles. Papandreou se va întâlni de asemenea la Atena cu vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden pe 5 decembrie, a anunţat biroul său luni seară.
Grecia se luptă să iasă dintr-o criză financiară vicioasă ce a lăsat-o dependentă de împrumuturi de salvare de la alte ţări din zona euro şi FMI din mai 2010. Fondurile sunt plătite trimestrial după ce inspectorii creditorilor internaţionali revizuiesc reformele guvernului şi dacă ele corespund angajamentelor luate pentru a primi aceşti bani de salvare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu