Noi măsuri UE pentru sprijinirea comercială a Ucrainei. Suspendarea taxelor de import se prelungește

FOTO: Freepik @grmarc
FOTO: Freepik @grmarc

Uniunea Europeană a decis să prelungească suspendarea taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către statele membre ale UE cu încă un an. 

Decizia a intrat în vigoare începând de joi, 6 iunie, conform regulamentului adoptat de Consiliu la data de 13 mai, a anunțat Comisia Europeană printr-un comunicat de presă.

"Aceste măsuri comerciale autonome reprezintă unul dintre pilonii sprijinului acordat de UE economiei Ucrainei," se arată în comunicat. Ele facilitează accesul produselor ucrainene pe piața UE într-un moment crucial, având în vedere agresiunea continuă a Rusiei asupra Ucrainei. Decizia reflectă angajamentul ferm al UE de a susține Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Noile măsuri nu ignoră preocupările fermierilor și actorilor economici din UE. Ele includ un mecanism consolidat de salvgardare și posibilitatea activării unei „frâne de urgență” pentru anumite produse sensibile precum ouă, păsări de curte, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere. Aceste măsuri vor fi aplicate până pe 5 iunie 2025.

„Această reînnoire a sprijinului economic puternic al UE pentru Ucraina vine într-un moment crucial, în condițiile în care țara se confruntă cu un nou atac militar de amploare,” a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț. "Măsurile comerciale autonome nu sunt doar un gest de solidaritate și stabilitate, ci reprezintă un colac de salvare pentru economia Ucrainei. În același timp, includ acum măsuri de salvgardare mai solide pentru sectoarele agricole sensibile ale UE, răspunzând preocupărilor legitime exprimate de fermierii noștri și de statele membre. Am găsit echilibrul corect, dar continuăm să lucrăm la găsirea unor soluții pe termen mai lung în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina. Procedând astfel, transmitem un mesaj clar: viitorul Ucrainei este în inima Uniunii Europene.”

Fermierii polonezi reiau blocada la graniță

Începând cu dimineața zilei de 4 iunie, fermierii polonezi au început să blocheze circulația camioanelor la punctul de trecere a frontierei Rava-Ruska – Hrebenne, cerând reducerea importului de culturi de cereale din Ucraina.

Fermierii polonezi au blocat circulația camioanelor la punctul de trecere a frontierei Rava-Ruska – Hrebenne începând cu ora 11 dimineața pe 4 iunie.

Conform Serviciului de Grăniceri de Stat al Ucrainei (SBGS), aceștia planifică să rămână acolo până la ora 14 pe 6 iunie.

Blocadele la graniță de către transportatorii polonezi au început în noiembrie 2023, din cauza competiției crescute din partea transportatorilor ucraineni după liberalizarea legilor care reglementează transportul internațional între Ucraina și UE. Protestele s-au oprit în aprilie 2024, dar au reușit să perturbe ajutorul militar și livrările de bunuri către Ucraina, inclusiv părți de drone.

Fermierii locali polonezi, prin reprezentanții lor, cer reducerea importului de culturi de cereale din Ucraina în Polonia, conform SBGS din Ucraina.

Din cauza acestei blocade, se așteaptă o oprire completă a traficului vehiculelor de marfă care părăsesc Ucraina.

Protestatarii nu permit camioanelor să părăsească Ucraina. Cu toate acestea, camioanele sunt permise să intre în Ucraina conform programului anunțat anterior: 12 vehicule la fiecare 12 ore și patru camioane care transportă ajutoare umanitare pe oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel