După ploile din ultimele zile, România arată ca după dezastru. Viitura a luat patru vieți: doi bunici și doi copii au murit în judeţul Tulcea.
După patru zile în care a plouat aproape fără încetare, unele zone ale ţării au dispărut sub ape. Cea mai gravă situaţie este în judeţul Vâlcea, unde a fost cod roşu de inundaţii şi într-o singură localitate au fost evacuaţi 100 de oameni. Probleme acestea se repetă an de an și nimeni nu găsește vreo rezolvare.
Săptămâna trecută, Federaţia pentru Protecţia Animalelor si Mediului (FPAM), reprezentată prin Marius Marinescu, preşedinte fondator, şi Dan Trifu, prim-vicepreşedinte, a formulat o plângere penală in rem pentru următoarele fapte: atentat la siguranţa şi integritatea cetăţenilor, a mediului şi a animalelor, acțiuni comise de autorităţi publice, persoane fizice şi juridice române sau străine. Plângerea a fost depusă în urma inundațiilor care au făcut prăpăd în România. Au murit oameni, iar pagubele materiale sunt însemnate. Nimeni nu face nimic și nimeni nu înțelege, în această ecuație, rolul naturii.
Despre acest subiect nu s-a discutat la televizor. De la momentul depunerii cererii și până în prezent au mai decedat alți oameni și pare că nu îi pasă nimănui. În schimb, Parchetul General are treburi mai importante... se gândește dacă deschide dosar penal pentru moarte suspectă în cazul Mihai Eminescu, o situație interesantă pentru istorici. De problemele reale, despre corupția care ucide acum, în prezent, nu prea se ocupă nimeni.
Iată textul din solicitarea lui Marius Marinescu către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:
"În fapt, România este ţara în care defrişările iresponsabile efectuate cu acordul tacit al autorităţilor publice centrale şi locale şi al instituţiilor publice cu atribuţii de control, au condus la punerea în pericol a sănătăţii şi integrităţii populaţiei, la distrugerea mediului şi la „dispariţia" unor categorii de animale sau la uciderea acestora.
Efectele acestor defrişări iresponsabile şi ilegale sunt catastrofale, atat pentru oameni cat si pentru animale. De alungul anilor, urmare a asemenea defrişări, s-au înregistrat alunecari de terene si inundatii dezastruoase.
Inundaţiile au curmat vieţi, au dus la distrugerea de locuinţe , gospodării, vehicule, terenuri agricole, drumuri, poduri etc.
Prin lipsa de reacţie în gestionarea responsabilă a acestor situaţii (şi intervenind, de fiecare dată, numai după producerea evenimentelor), considerăm că statul român este responsabilul principal de comiterea infracţiunilor menţionate mai sus, prin încălcarea şi neasigurarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, cei mai multi dintre demnitari fiind preocupaţi , cu precadere, de integritatea, sănătatea, viaţa, bunurile şi avantajele financiare proprii.
Neamenajarea cursurilor de ape, lipsa consolidării podurilor sau neefectuarea altor lucrări necesare pentru preintampinarea unor situaţii de calamitate, au pus, pun şi vor pune în pericol iminent bunurile şi vieţile locuitorilor.
Trebuie menţionată legătura directă între despăduriri/defrişări şi:
inundaţii;
alunecări de teren;
eroziunea solului;
scăderea precipitaţiilor;
creşterea poluării atmosferice;
dispariţia unor vieţuitoare.
Fapt pentru care:
Solicităm tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de defrisările în urma carora s-au înregistrat decese şi, de asemenea, a factorilor decidenţi în asigurarea cadrului legal, procedural şi al răspunderii civile sau penale care au pus în pericol, cu intenţie directă, indirectă, culpă sau intenţie depăşită, persoanele afectate în acest moment de inundaţiile masive”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News