Familia Băsescu mai primește o lovitură. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a descoperit noi nereguli referitoare la modul cum s-a constituit suprafața de teren de la Nana, care ulterior a fost cumpărată de fiica președintelui Traian Băsescu.
La Judecătoria Oltenița urmează să fie depus, vineri, dosarul referitor la neregulile constatat în restituirea unor terenuri de la Nana, terenuri ce ulterior au fost cumpărate de Ioana Băsescu.
ANRP cere ca titlurile de proprietate pentru 60 de hectare să fie anulate de instanța de judecată, din cauză că acele terenuri au fost retrocedate în urmă cu câțiva ani, vândute de două ori, după care în final acestea au ajuns la fiica președintelui.
Terenurile familiei Băsescu au fost obţinute ilegal de către foştii proprietari, potrivit raportului Corpului de control al premierului. De asemenea, există multe semne de întrebare şi asupra firmei care a strâns toată suprafaţa de teren şi i-a vândut-o fiicei preşedintelui.
Cum s-au plimbat terenurile de la un proprietar la altul
Potrivit raportului, terenurile în cauză au aparţinut, începând cu anul 1945, Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, iar în 1999, prin privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apă, suprafeţele de teren au fost preluate de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, prin concesiune, terenul agricol a revenit în exploatarea societăţii Agromixt Buciumeni SA, în schimbul unei redevenţe, până în 2004, când contractul a fost reziliat.
În anii următori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafaţă agricolă de 985,8912 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor îndreptăţite.
Raportul arată că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar în perioada 2008-2013, cu o altă componenţă decât cea aprobată de Prefectura Călăraşi. Modificarea în acte a comisiei s-a făcut abia după iniţierea acţiunii de control. Prin urmare, începând cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au participat la luarea deciziilor fără să fi fost numiţi ca membri prin ordin al prefectului, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.
Conform documentului, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, iar soluţionarea acestora de către Comisia locală de fond funciar Nana în perioada 1997-2005 s-a făcut defectuos: nu a fost respectată ordinea de înregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite.
Raportul mai arată că majoritatea angajaţilor din Primăria comunei Nana, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Printre aceştia, primarul Gheorghe Dobre şi mama acestuia, fostul primar Dumitru Budeşteanu, fostul viceprimar Florian Decu, Vasilica Preda - contabil şi fiul ei, Marian Dobre, agent agricol.
"Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat şi propus reconstituirea dreptului de proprietate atât în baza propriilor cereri, cât şi a celor formulate de rudele sau afinii lor, ceea ce reprezintă posibile situaţii de conflict de interese", se precizează în raport.
Corpul de control a constatat totodată că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu era îndreptăţite, care nu au avut teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie ori la stat sau care nu au avut asemenea moşteniri.
Mai mult, cererile aprobate de Comisia locală de fond funciar nu au fost transmise către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi în termenul legal, 45 de zile, şi au fost înaintate în 197 până la 1.268 de zile.
În cazul în care acele titluri vor fi anulate de instanțe, atunci Ioana Băsescu va rămâne fără cele 60 de hectare de teren.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu